AKTUELNO

Zna se ko je gospodar rata i mira na Balkanu, a to sigurno nije Kurti, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Ljuban Karan, bivši obaveštajac.

Karan je rekao da je za Prištinu i dalje najbitnije šta će da kaže Amerika, ali dodaje, da se Kurti, ovakav kakav jeste, ne uklapa u ono što je neka buduća strategija Amerike. Kako kaže, oni sada prilagođavaju svoju politiku agresivnoj diplomatiji Prištine.

„Imam utisak da Kurti više nikome ne odgavara sa tom agresivnom politikom i nastupima. Zna se ko je gospodar rata i mira na Balkanu, a to sigurno nije Kurti. Ako je ovo uradio bez znanja Amerike, onda je u velikom problemu“, rekao je Karan.

Kako kaže, ima nekoliko diplomatskih izjava koje ne uzima zdravo za gotovo.

Diplomata Zoran Milivojević se nadovezao da izjava ima puno, ali da će dela zapravo govoriti više.

Foto: TV Pink Printscreen

„U ovom slučaju će se meriti politička volja i interes zapadnih sponzora Kosova, da li su zainteresovani za mir i stavilnost ili ne. Srbija je jasno rekla da je došlo do crvenih linija i da nema odstupanja. Meriće se prema delima. Sve ćemo videti i saznati da li Kurti radi sam ili sa nekim u paketu“, rekao je Milivojević.

Kako kaže, smatra da je ovo deo političke strategije samoopredeljenja.

Ovo, dodaje, nije iznenađenje, ovo je pritisak da se izdejstvuje priznanje i ništa drugo.

„Koliko iza toga neko stoji ili ne, to ne znamo, ali smatram da Kurti nije u poziciji da sam povlači takve poteze a da zapadni centri moći to ne znaju, čak i da ne podržavaju na neki način“, rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović je rekao da niko nije ni jednog trenutka spomenuo Srbe koji žive na jugu pokrajine. Dodaje da se niko nije zapitao kako je tim ljudima koji žive u enklavama.

„Ako pričamo o tehničkom delu, što se tiče samih policijskih jedinica, oni nemaju nikakvo bitno naoružanje“, rekao je Radulović.

Kako kaže, lično ne zna da li su kosovske bezbednostne snage ubačene u redove ROSU.

„Poređenje njih i vojske Srbije nije uporedivo. To što postoji kao kosovske bezbednostne snage ne mogu da pariraju nama. Ne volim da poredim, nisu stvari za poređene“, rekao je Radulović.

Autor:

#Novo jutro