AKTUELNO

Više nisu u modi samo žene, kao mamac se sve češće koriste muškarci.

Vera Miletić bila je najpoznatiji srpski ženski špijun. Kako sagovornici Pinka kažu, nekada je taj posao zahtevao ozbiljnu pripremu, dok danas društvene mreže značajno olakšavaju "posao" u ovoj oblasti.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar i publicista Tomislav Kresović je istakao da su se pre 30 godina žene ozbiljno pripremale za ovaj posao, te da se danas "koriste" sve više muškarci i transverstiti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vera Miletić je bila višestruki obaveštajac, umela je sa 23 godine da oblikuje određenu situaciju da se približi ljudima od moći. Danas zbog postojanja modernih tehnoloških sredstava, društvenih mreža više nije potrebno ulagati ogromna sredstva u pripremu žena ili muškaraca za obradu političara - naveo je Kresović.

Kako je objasnio, analizira se profil političara na društvenim mrežama, prati se kretanje, kakve žene ili muškarci ih privlače. S

- Sve više ljudi uticajnih u raznim oblastima su gej. Više su od dama u modi muškarci i trasverstiti - istakao je Kresović i dodao da je i jedan naš ministar imao "prijateljicu" u susednoj držvi koja ga je i finansiji ojadila, ali i prenosila detalje sa sednica vlade.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost je objasnio kako deluju lastavice.

- Radi se o invazivnom obaveštajnom metodu. Doživeo je ekspanziju u Hladnom ratu - objasnio je Obradović i ukazao da se 2010. godine ponovo pojavilo upozorenje na ovaj sistem delovanja.

Kako je dodao, više mete nisu samo političari i moćnici, već i inženjeri.

- Pakistan i Indija već godinama vode onlajn rat lastavicama. Pakistanska obaveštajna služba zavodi vojnike iz Indije preko interneta tražeći im fotografije aviona, oružja...Do sada je Indija uhvatila oko 150 lastavica - naveo je Obradović.

Saša Borojević, savetnik u Internacionalnoj policijskoj socijaciji Srbije je naveo da je prva srpska špijunka, Vera bila je od najbolja u toj priči.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o situaciji u svetu, Borojević je naveo da je 15.000 političara "spakovano u fioke".

- Kada imate fotografije, onda vam više nisu potrebne informacije od njih. Onih sami dostavljaju - naveo je Borojević.

#špijun