AKTUELNO

Sutra se navršava 21. godina od demonstracija u Beogradu od 5. oktobra, kada je okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Nebojša Krstić, markentiški stručnjak, objašnjava da je on u to vreme bio jedan od onih koji su protestovali ispred Skupštine.

- To je bio kraj jedne decenije u kojoj je Srbija prošla kroz probleme i teškoće, sankcije, siromašenje, pljačke, inflacije, i u svakom slučaju, to je bio opravdan bunt građana, koji su rešili da stave tačku na takav život - rekao je Krstić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, on je tada mislio da je sve bila Miloševićeva greška, ali više, kako je istakao nema crno - belu sliku.

- Više nema zle krvi, nema loših odnosa, evo i sa ostalim gostima sam lepo pročaskao - dodao je Krstić.

Zoran Anđelković, nekadašnji visoki funkcioner SPS, ističe da se 5. oktobra video sa Nebojšom Čovićem, kao i Slobodanom Miloševićem.

- Negde oko dva, pola tri, konačno, je došao, a pre toga sam se čuo da Miloševićem. Sloba ga je zvao tada, i rekao da se vidimo. Tada sam im rekao da sam video šta je rat, obračun, meni je tada bilo stalo da se ovo zaustavi - objasnio je Anđelković.

Kako je dodao, Nebojša se tada ''upalio'' i obećavao sve i svašta, dodajući da se nikada nije plašio, jer je i 13. oktobra unapređen.

Foto: TV Pink Printscreen

Uroš Šubaković, nekadašnji visoki funkcioner SPS, ističe da jedino što nije valjalo 5. oktobra, jeste političko nasilje, koje i dan danas traje.

- Oni su tada političkim nasiljem došli na vlast, i nadaju se da će opet moći na takav način da se dođe. Oni imaju oružje, para vojne formacije... Pitajte Čovića, to postoji i dokumentovano. To su stvari koje su katastrofa, i koje nikada više ne sme da se dese. Glas se dobija i gubi glasačkim listićem - dodao je Šubaković.

Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika SPO, objašnjava da je DOS koji je oformio Vuk Drašković u jednom trenutku rešio da se povuče. On je podsetio i na atentat koji je bio planiran na Draškovića, ističuči da su oni čak i optuženi da je to bilo isplanirano, što, kako je dodao, nije bila istina.

- Osećanja su pomešana, ne znam ni kako da se osećam. Ja sam 5. bio u Skupštini grada Beograda, bio sam član gradske Vlade, i rešili smo da dozvolimo demonstrante da koriste logističke prostorije, a kada sam video Komrakova, urednika Televizije Beograd, to je bilo strašno. Nije nam ni na kraj pameti padalo da se neko tako može ophoditi prema novinarima - rekao je Čotrić.

Autor: