AKTUELNO

Jubilarni, 60. samit Pokreta nesvrstanih održava se danas i sutra u srpskoj prestonici, a činjenica da smo domaćini po treći put od osnivanja, našoj zemlji će zacementirati poziciju u regionu i Evropi, ocenjuju stručnjaci

Srbija će danas i sutra biti centar sveta a Beograd domaćin najmasovnijeg političkog međunarodnog događaja u poslednje tri decenije. Predstavnici 100 delegacija i međunarodnih organizacija, 40 šefova diplomatija, i više od 500 delegata, okupiće se danas kako bi obeležili 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja je 1961. godine i održana u glavnom gradu Srbije.

O svima njima brinuće se ukupno 6.000 ljudi, među kojima 200 oficira za vezu, 300 vozača, kuvara, konobara, 100 mladih iz ugostiteljskih škola i još 200 volontera. Kuvaće se hrana prema halal i hindu standardima, a gostima će biti na raspolaganju i soba za molitve.

Nesvrstane čuva više od 3.000 policajaca

Pripadnici MUP potpuno spremno dočekuju početak Samita Nesvrstanih i na poslovima obezbeđenja su angažovana 3.243 pripadnika MUP, koji su zaduženi za bezbednost 572 člana delegacija koje dolaze iz čitavog sveta.

Ove brojke ne iznenađuju jer se u naredna dva dana održava najveći događaj u Srbiji od 1989. godine, a ove godine najveći na svetu posle Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Domaćini su Srbija i Azerbejdžan, a u prestonicu bi tim povodom trebalo da budu i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu, kao i ministri spoljnih poslova Irana, Iraka, Kuvajta, Brazila, Venecuele, Kube, Brazila, Saudijske Arabije...

Hindu i halal standardi

Generalni sekretar UN Antonio Guteres obratiće se okupljenima putem video-linka, a u prestonicu će doći i sin nekadašnjeg predsednika Egipta Nasera i ćerka nekadašnjeg predsednika Gane Nkrumaha – dvojice lidera koji su, pored Tita, Nehrua i Sukarna, bili deo "zlatne petorke“ - idejnih tvoraca nesvrstanih.

NIje slučajno da se odigrava u Beogradu, tadašnja Jugoslavija i predsednik Josip Broz Tito bili su koosnivači Pokreta, i dali doprinos stvaranju vizije drugačijeg sveta.

Izraz ”Nesvrstani” je prvi skovao indijski premijer Džavaharlal Nehru, a prvi je održan, u vreme Hladnog rata između Vašingtona i Moskve, kako bi se napravila protivteža, suprotstave se kolonijalizmu i trci u naoružavanju i omogući mirnodopski pristup.

- Duh nesvrstanih počiva na ravnopravnosti, slobodi, trajnom miru, suverenoj jednakosti država i miroljubivoj saradnji svih naroda i da su to vrednosti utkane i u državotvorne temelje Srbije, a da je Pokret kroz istoriju bio svetionik slobode - rekao je ministar spoljnih poslova NIkola Selaković.

Foto: TV Pink Printscreen

Delegacije su smeštene u pet beogradskih hotela, a prvi gosti su već počeli da pristižu u Beograd pre tri dana.

Prvi gost je bio ministar spoljnih poslova Antigve i Barbude Pol Čet Grin.

16 prevodioca za četiri jezika

- Oko 6.000 ljudi je angažovano, 200 oficira za vezu biće podrška stranim delegacijama tokom boravka u Beogradu, 300 vozača, kuvara, konobara, 100 mladih iz ugostiteljskih škola, oko 200 volontera zaduženih aerodrom, sajam, hotele, turistički vodiči na sedam jezika…. Svi oni potrudiće se da se gosti upoznaju tradicionalnim srpskim gostoprimstvom i turističkim, kulturnim, ali i gastronomskim specifičnostima naše zemlje - ističe izvor Blica iz Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe, biće uvažene sve kulturološke i religijske različitosti i specifičnosti gostiju.

- Predviđene su odvojene prostorije za molitvu u hali gde se održava skup, pripremaćemo hranu prema halal i hindu standardima…. Na raspolaganju će na skupu biti 16 prevodilaca za če16tiri jezika: engleski, francuski, španski i arapski - ističe naš sagovornik.

Tokom skupa, biće održan i biznis forum, na kojima će sa mogućim i sadašnjim partnerima biri reči o infrastrukturnim, ekonomskim, izvoznim i investicionim potencijalima Srbije.

- Takođe, tih dana će biti u toku i najveći međunarodni sajam u regionu naoružanja i vojne opreme "Partner 2021", pa će gosti iz celog sveta imati prilike da se informišu i o mogućnostima srpske namenske industrije - ističu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Na marginama konferencije biće održani i brojni bilateralni sastanci, što će doprineti produbljivanju prijateljskih, političkih i ekonomskih veza naše zemlje sa brojnim afričkim, azijskim i latinoameričkim državama, što je posebno značajno u kontekstu borbe Srbije za odbranu Kosova i Metohije.

Ipak, neće sve biti u znaku politike.

- Pored organizacije političkog dela i susreta na marginama skupa na bilateralnom nivou, tokom trajanja skupa biće održane brojne izložbe i druge kulturne manifestacije, turistički izleti - kažu iz Ministarstva spoljnih

Ulaz samo uz PCR test

Organizacija je prilagođena okolnostima, pa će u hale sajma u kojima se održava konferencija, i za članove delegacija, organizatore i predstavnike medija, biti moguć samo uz negativan PCR test na virus korona.

Pokret nesvrstanih je najveća grupacija država posle Ujedinjenih nacija. dalje postoji, ima 120 članica koje predstavlja moćnu glasačku mašineriju.

Iako u Pokretu nije bilo formalnog vođstva, na neformalnom čelu su se, kao inicijatori osnivanja, našli zvaničnici tri države - Jugoslavija, Indija i Egipat, ali se Tito vrlo brzo nametnuo kao neformalni vođa.

Prve pukotine u pokretu nastale su još u vreme Hladnog rata, kada su pojedine zemlje članice počele da se priklanjaju Sovjetskom Savezu, odnosno SAD.

Srbija ima status posmatrača

To se pogotovo odnosi na Kubu i njenog vođu Fidela Kastra, koji je potom kritikovan da je priklanjanjem Sovjetima kompromitovao ceo Pokret nesvrstanih.

Dodatno je harmonija narušena kada je Sovjetski Savez napao Avganistan, pošto su pojedine države podržavale SSSR, a neke druge Avganistan.

Srbija sada ima status posmatrača, kao i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska. Kandidatura BiH za punopravno članstvo u devedesetim je odbijena.

Beograd je i septembra 2011. godine, povodom 50 godina od prvog Samita nesvrstanih, ugostio više od 100 stranih delegacija sa oko 600 delegata.

#Pokret nesvrstanih