AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić naglasio je značaj obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, istakavši da on ima veliku političku snagu, kao i da većna zemalja članica nije priznala nezavisnost lažne države Kosovo.

Govoreći o Samitu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Dačić je istakao da je želja bila da se podseti na osnivanje tog pokreta.

Dačić je ocenio da je reč o jednom izvanrednom događaju i napomenuo da taj pokret i danas ima veliki značaj.

Ovo je prilika i da predsednik Srbije razgovara sa velikim brojem zvaničnika. Skupu će prisustvovati više 40 ministara spoljnih poslova, to je zaista jedan izuzetan skup

On je podsetio da Srbija nije članica Pokreta nesvrstanih, već ima samo status posmatrača. Kako je dodao, Pokret ima veliku političku snagu, a većina zemalja među članicama nije priznala nezavisnost lažne države Kosovo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Osnivački samit na kojem je učestvovalo 25 zemalja održan je u Jugoslaviji. Večeras ću biti domaćin zvanične večere upravo na mestu gde je osnovan - u sadašnjoj Skupštini Srbije - rekao je Dačić za Pink.

Kako je naveo, iako je prošlo 60 godina, situacija se od tada nije mnogo promenila - svet je tada bio bipolaran - između Amerike i Rusije i bio je veliki broj zemalja koji su imali svoje probleme i nisu želeli da se svrstavaju ni na jednu stranu.

- Ispostavilo se da je to novi put za zemlje koje su htele da sačuvaju političku nezavisnost u međunarodnim odnosima - podsetio je Dačić i istakao da je Tito imao veliki uticaj u tom procesu.

#Ivica Dačić