AKTUELNO

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Leposavića Zoran Todić poručio je da su i pred ove lokalne izbore na Kosovu, koji se održavaju u nedelju, Srbi okupljeni oko jedne, Srpske liste, koja ima podršku zvaničnog Beograda, jer jedino tako mogu da se i u narednom periodu izbore za svoja legitimna prava.

Todić je rekao da je cilj opstanak na ovim prostorima i ekonomski razvoj na Kosovu, ne samo u Leposaviću, već i u svim drugim srpskim sredinama na Kosovu.

- Svima je jasno, kako našem narodu koji živi na KiM, tako i međunarodnoj zajednici i Albancima, da iza Srpske liste stoji država Srbija, predsednik Aleksandar Vučić, Kancelarija za KiM, Vlada Republike Srbije, jer mi jednostavno nemamo luksuz da se delimo na partije. Konačno su se Srbi ujedinili i to je jedini način za opstanak - rekao je Todić.

On je naglasio da se u srpskim sredinama na Kosovu sledi politika koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je to, kako je rekao, politika mira i razvoja.

- Bez razvoja srpskih sredina, bez ulaganja i investicija nema budućnosti, pre svega za generacije koja dolaze i upravo zahvaljujući državi Srbiji se trudimo i trudićemo se i u narednom periodu da radimo na stvaranju što kvalitetnijih uslova za život naših ljudi, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama - naveo je Todić.

Akteulni gradonačelnik Leposavića je naglasio da je konkretno u ovoj opštini u poslednje vreme investirano blizu 15 miliona evra čime je pokrenuta stanogradnja koja je bila prekinuta u poslednje tri decenije.

- U opštini Leposavić smo, u protekle dve-tri godine, podelili 60 stanova i trenutno se gradi sedam zgrada, a možemo da se pohvalimo i da smo jedna od retkih opština koja je uspela da renovira sve školske objekte, dok se za potrebe Poljoprivredne škole u Lešku gradi učenički dom sa ciljem da ova škola bude regionalni centar, jer znamo da je poljoprivreda naša budućnost i privredna grana bez koje se ne može u budućnosti - rekao je Todić.

On se osvrnuo i na stav ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je ponovio da je potrebno poštovati Rezoluciju 1244 SB UN, ali i ispuniti obaveze iz Briselskog sporazuma, pre svega kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.

- Suština Briselskog sporazuma je formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnih ovlašćenjima u određenim oblastima, jer bez ZSO nema perspektive za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Zajednica je osmišljena da bude spona između Srba na KiM sa našom državom Srbijom, jer bez prisustva države Srbije ovde nemamo čemu da se nadamo - ističe Todić i dodaje da je stavovi Kine i Rusije, koje su stalne članice UN, poznati od ranije.

Gradonačelnik Leposavića je naglasio da je neprihvatljiva težnja Albanaca, izrečena i kroz poslednju izjavu albanskog premijera Edija Rame, o ujedinjenu Albanije i Kosova.

- Mir je potreban i Srbima i Albancima, ali i svima u regionu i država Srbija poslednjih osam godina vodi politiku mira. Zato moramo svi da damo svoj doprinos da bi sačuvali taj mir koji je svima neophodan za dalji razvoj sredina, kako onih u kojima žive Srbi, tako i tamo gde žive Albanci. Mi ne želimo da se mešamo u uređenje života i življenje Albanaca, ali Srbi nemaju poverenja u kosovske institucije - poručuje Todić.

On je podsetio na nedavnu provokaciju aktuelne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem i slanje specijalnih kosovskih policijaca naoružanih dugim cevima na sever Kosova što je unelo dodatni nemir među srpski živalj na Kosovu.

- Ipak, naš narod je istrajan, to je pokazao i ovog puta tražeći samo slobodu kretanja, što je jedno od osnovnih ljudskih prava - zaključio je Todić.

#Zoran Todić