AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas u Vladi Srbije istorijsku i odlučnu pobedu Srpske liste, ali i srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

- Ovom pobedom smo zadržali svih 10 srpskih opština i zalog za formiranje Zajednice srpskih opština. To pokazuje i kolika je bila mudra odluka našeg predsednika da se izađe na izbore - izjavio je Petković

Pobeda je, podsetio Petković, održana u najtežoj situaciji do sada, podsećajući na ponašanje ROSU na administrativnom prelazu Jarinje i Brnjak, a dva dana pred izbore upucali Srećka Sofronijevića i ispucali preko 60 bojevih metaka na srpski narod.

- I pored svih pritisaka srpski narod je još jednom pokazao da slogom i jedinstvom mogu da učine sve - poručio je Petković.

Na Kosovu i Metohiji je posle jučerašnjih lokalnih izbora 17 opština dobilo gradonačelnike, dok će građani 21 opštine gradonačelnike birati u drugom krugu lokalnih izbora.

Kandidati Srpske liste su pobedili u svih 10 opstina sa srpskom većinom, saopštio je predsednik Srpske liste Goran Rakić. Samoopredeljenje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nije uspelo da pobedi ni u jednoj opštini u prvom krugu.

Na sajtu CIK-a su objavljeni rezultati prema kojima su u prvom krugu pobedili kandidati: Dečane (Alijansa za budućnost Kosova), Južna Mitrovica (Demokratska partija Kosova), Leposavić (Srpska lista), Lipljan (Demokratski savez Kosova), Novo Brdo (Srpska lista), Peć (Demokratski savez Kosova), Štrpce (Srpska lista), Suva Reka (Alijansa za budućnost Kosova), Uroševac (Demokratska partija Kosova), Zubin Potok (Srpska lista), Zvečan (Srpska lista), Ðenaral Janković (Demokratska partija Kosova), Gračanica (Srpska lista), Ranilug (Srpska lista), Parteš (Srpska lista), Severna Mitrovica (Srpska lista), Srbica (Demokratska partija Kosova).

U drugom krugu gradonačelnici će biti izabrani u svim većim opštinama, osim u južnom delu Mitrovice i Peći, odnosno posle drugog kruga znaće se gradonačelnici Prištine, Ðakovice, Orahovca, Gnjilana, Dragaša, Kline, Kamenice, Podujeva, Prizrena, Vitine, Vučitrna, Mališeva, Junika, Mamuša, Glogovca, Klokota, Istoka, Štimlja, Obilića, Kosova Polja i Kačanika.

Autor:

#Petar Petković