AKTUELNO

Na godišnjicu teškog zločina u Starom Grackom, kada je 1999. na njivi ubijeno 14 Srba i za to niko nije odgovarao, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poručio da ratni zločin ne zastareva i da zločinci toga treba da budu svesni.

Đurić je naveo da Srbija neće odustati od toga da pravda bude zadovoljena, što smatra da je u interesu i Srba i Albanaca.

Kažnjavanjem tog zločina osigurava se da se takve stvari više ne dogode ni Srbima ni Albancima, istakao je Đurić.

Islamska država priprema NOVI NAPAD? Moguć UDAR NA BALKAN?

On je rekao i da bi taj zločin morao da se nađe pred Specijalnim sudom.

- Ako taj sud bude stvarno zainteresovan da sudi zlocincima, mi ćemo mu u tome pomoći - rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Danas se navršava 18 godina od kada je 14 srpskih žetelaca, meštana Starog Gracka kod Lipljana, izmasakrirano na njivi 1999. godine dok su sabirali žito, a za taj težak zločin još niko nije odgovarao.

Srbiji je u interesu da razgovara sa Albancima

Srbiji je u interesu dijalog sa Albancima, mi od razgovora nikada nismo bežali, a predsednik Aleksandar Vučić je i javno pozvao na unutrašnji dijalog o odnosima Srba i Albanaca, rekao je Đurić.

On je, komentarišući formiranje parlamentarne većine na KiM, rekao "da je prirodno da Srbi donose odluke uz konsultacije sa Beogradom".

- Moj savet njima je - samo polako, bez žurbe. Neka se prvo albanske stranke rasprave među sobom, pa ćemo videti da li postoji prostor da razgovaramo, ne o politickim pozicijama, nego o mogućnosti da se ostvare neki od srpskih ekonomskih i političkih interesa - naveo je Đurić.

Hašim Tači je za sutra zakazao konsultacije s predstavnicima poslaničkih grupa u vezi sa terminom održavanja konstitutivne sednice parlamenta, a Đurić je naveo da je moguće da će proces formiranja većine potrajati.

- Često me pitaju koja bi opcija za Srbiju bila najbolja. Nije jednostavno razmišljati o tome, Srbi ne biraju predstavnike albanskog naroda, važno je da s njima razgovaramo i da držimo čvrsto naš interes. Nek se oni svađaju i mire, mi treba samo da gledamo da se ne nađemo između čekića i nakovnja - kaže Đurić.

On je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao da je Beogradu u interesu da razgovara. Ističe da bi voleo da se postigne sporazum, ali da to mora da bude u interesu srpskog naroda, a ne samo u interesu albanskog. Kako navodi, ako bi u dovoljnoj meri bili zadovoljni ili nezadovoljni Srbi i Albanci, to bi bilo pozitivno.

- Mi od razgovora nikad nismo bežali i predsednik Vučić je javno pozvao na dijalog o odnosima Srba i Albanaca. Taj poziv nije došao bez razloga i važno je da se ta unutrašnja tema otvori i da sami sebi ponudimo odgovor o ciljevima, sredstvima i mogućnostima - rekao je Đurić.

On je najavio da će sutra u jednim dnevnim novinama biti objavljen opširan autorski tekst predsednika Aeksandra Vučića, gde će se govoriti upravo o želji Srbije da kroz razgovor trazi rešenje kako se stvari ne bi gurale pod tepih.

Đurić je istakao da ne treba probleme ostavljati budućim generacijama. Kritikovao je "sve one koji napadaju Vučića" zbog toga i dodao da je u tome razlika izmedu državnika i političara.

"Političari razmišljaju samo o izborima, a državnici kako da ne ostave terete iz prošlosti i kako da reše probleme, pa makar to značilo političke izazove za njih lično", naveo je Đurić.

#Marko Đurić

#Ratni zločin

'