AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je će ministar spoljnih poslova Vatikana Pol Ričard Galager (Paul Richard Gallagher), 22. novembra posetiti Beograd.

Selaković je za Večernje novosti podsetio da je nedavno u Vatikanu razgovarao sa nadbiskupom Galagerom i dodao da je njegova predstojeća poseta važna.

"Oni imaju principijelan stav nepriznavanja kosovskog separatizma kao državnosti i njihova podrška Srbiji znači izuzetno mnogo", rekao je Selaković.

Upitan može li papa uskoro doći u Srbiju, on je odgovorio da Sveta stolica odredjuje spoljnopoltičku agendu poseta svog poglavara na osnovu komunikacija sa dominantnim hrišćanskim zajednicama u pojedinim zemljama.

"To znači da je realizacija papine posete Srbiji usko vezana i za glas SPC", rekao je on i dodao da je uveren "da će dve crkve po tom pitanju ostvariti komunikaciju i razgovorati".

Govoreći o pritiscima na Srbiju da prizna Kosovo, Selaković je rekao da svako ko misli "da može kosovsko-metohijski problem da reši tako što će Srbiji "zavrtati ruku" i terati je da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost, grdno se vara".

"Niti će to rešiti taj problem, a još manje će Srbija tako nešto da uradi", rekao je on.

Autor: