AKTUELNO

Borba za selo, kaže ministar, teče u nekoliko pravaca, a sve što je urađeno i što će se raditi ima za cilj da jedno domaćinstvo može solidno da živi od svog rada.

Ja nisam sagovornik za propadanje sela, to su odradili neki drugi majstori u neko drugo vreme. Ja se bavim preporodom sela i činimo sve da stvari pomaknemo sa mrtve tačke, kaže za Pink ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Borba za preporod sela, kaže ministar, teče u nekoliko pravaca: od egzistencijalnih, do kulturnih.

- Krenimo redom: poljoprivredne penzije! U Srbiji trenutno imamo oko 154.000 poljoprivrednih penzionera. Taj broj se smanjuje, zašto – ne znam. Prosečna penzija je oko 12.600 dinara. To je slika, međutim, imamo oko 570.000 poljoprivrednih gazdinstava – kaže ministar i dodaje:

Svega oko 180.000 plaća doprinose za penziono i invalidsko osiguranje. Mnogi od njih nisu u sistemu za penziono i invalidsko osiguranje, a nesreća je što neće ni steći penziju! Šta sa njima? Oni nisu programeri, neće ići u inostranstvo, već će ostati na selu i živeti u svojim okućnicama. Ovo je jedan od najkrupnijih problema koji je pred nama, pa imamo ideju o garantovanoj ili socijalnoj penziji. Ona bi iznosila 107 evra i obuhvatala starije od 65 godina koji nemaju šanse da ostvare penziju i nemaju druge izvore prihoda. Najveći broj među njima su žene.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo, objašnjava ministar, ne treba izjednačavati sa penzijom, jer je reč o vidu socijalnog davanja. Razgovarao je, kaže, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i politička volja za realizaciju ove ideje postoji.

- Srbija mora da bude socijalno odgovorna država. Sva davanja koja idu prema najstarijima, gradnja bolnica, instituta, sve to ide u pravcu stvaranja jedne socijalno odgovorne države koja prepoznaje starie sugrađane koji su decenijama zaboravljani – kaže Krkobabić.

MINI BUSEVI ZA SELA

Kada je reč o prevozu između sela, ministar objašnjava da privatni prevoznici nemaju interes da voze poluprazan autobus ili da razmišljaju o povlašćenoj vožnji jer im je cilj – profit.

- Ideja je da obezbedimo mini buseve, vozila sa 21 sedištem. Mi dajemo besplatno vozilo vrednosti do 7 miliona dinara, a od lokalne samouprave dobijaju se gorivo i vozač – kaže ministar za „Novo jutro“.

Ideal je, kaže Krkobabić, da jedno domaćinstvo može solidno da živi od svog rada.

Foto: TV Pink Printscreen

VELIKO INTERESOVANJE ZA SEOSKE KUĆE

Kada je reč o javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, Krkobabić kaže da je pristiglo oko 700 zahteva, te da se proces ubrzava jer su opštine savladale tehničke stvari.

- Postoji spremnost određenog broja ljudi da prodaju kuće, a postoji i interesovanje. Najviše se javljaju parovi stari u proseku 30 godina i sa velikim brojem dece. Akcija naseljavanja praznih kuća će se nastaviti i ova realizacija ove ideje je najprijatniji utisak – kaže ministar za Pink.

#Milan Krkobabić

#Novo jutro