AKTUELNO

Ne treba da se stidimo da priznamo genocid u Srebrenici, reči su Marinike Tepić izgovorene u Skupštini Srbije pre četiri godine.

"Predlogom za izmenu krivičnog zakonika ja tražim zapravo da se u krivičnom zakoniku prepozna kao kažnjivo negiranje genocida i ratnih zločina od strane svih sudova koji se ovom tematikom i problematikom bave, i to naročito kada je reč o presudama koje se odnose na ratne zločine i genocid počinjen u naše ime".

Ovako je u Skupštini Srbije govorila Marinika Tepić, opoziciona perjanica i radnica Dragana Đilasa, ali tu nije bio kraj.

Nakon "pojašnjenja" da je bila jasna namera Srba da zatru celu jednu naciju o čemu "postoje dokazi u Hagu", Tepićeva je nastavila:

"Ja vas molim da otvorimo raspravu na ovu temu, da se suočimo sa prošlošću i sa genocidom koji je počinjen u naše ime. Ne treba se toga stideti, treba imati hrabrosti, suočiti se, kako ne bismo dočekali sutra da vojni mistar Vulin predaje Ratka Mladića našim pitomcima na Akademiji."

Podsetimo, Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, potpisala je 2016. godine Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici i zahtevala da se srpski narod osudi za genocid. Na jednoj od sednica skupštine Tepićeva srpske generale naziva sramotom Srbije, apostrofirajući Vladimira Lazarevića, koji se časno i pošteno borio za svoj narod.

– Srbi počinili genocid! General Lazarević je sramota Srbije – rekla je Marinika tada.

S druge strane, danas retorika po ovom pitanju nije antisrpska, kakvu bi vodili Đilas i Tepićeva da su na vlasti.

Tome u prilog ide izjava premijerke Srbije Ane Brnabić koja je u jučerašnjem intervjuu za "Foren polisi" jasno istakla da ne može da prihvati da je u Srebrenici bilo genocida, nizi da se to tako karakteriše. Srbija ipak, rekla je premijerka, ne poriče zločine.

Brnabićeva je pokazala odlučan i jasan stav države Srbije u vezi ovog pitanja, potvrda da Srbija ne želi da podlegne i poklekne pritiscima je i to što je ovo rekla za medij koji je jako kritičan po ovoj temi. Ovo je takođe i jasna razlika između stavova aktuelne vlasti i opozicije čija je perjanica Marinika Tepić, žena koja je javno u Skupštini zahtevala da se Srbi osude za genocid u Srebrenici.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naime, premijerka Brnabić istakla je, na onlajn samitu pod nazivom “Njena moć” u organizaciji časopisa “Forin polisi”, da Srbija ne poriče da se u Srebrenici dogodio strašan zločin, ali ne može da prihvati da se to karakteriše kao genocid.

Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila deklaraciju u kojoj je rečeno da je to strašan zločin za koji su odgovorni pojedinci.

– Srbija je uradila sve što je u njenoj moći da pomogne Tribunalu u Hagu da donese presudu o tom zločinu – kazala je Brnabić.

Sve ovo je ključna razlika između stavova aktuelne vlasti i opozicije čija je perjanica Marinika Tepić, žena koja je javno u Skupštini zahtevala da se Srbi osude za genocid u Srebrenici.

#Ana Brnabić

#Marinika Tepić