AKTUELNO

U okviru manifestacije "Dani slobode" u Beogradu u večeras će premijerno biti prikazan film "Gradonačelnik", o nekadašnjem gradonačelniku Branku Pešiću, jednom od najpopularnijih, u čijem mandatu su izgrađeni Mostarska petlja, most "Gazela", Terazijski tunel...

Goran Vesić zamenik gradonačelnika grada Beograda ističe, da ukoliko bi se napravila anketa, i ukoliko bi Beoghrađani birali najpopularnijeg i najdražeg gradonačelnika, to bi zasigurno bio Branko Pešić.

- Iza njega je ostao Terazijski tunel, Beograđanka, ali i BEMUS, BITEF, FEST - rekao je Vesić.

Kako je objasnio Vesić, u pitanju su stotine sati snimljenih razgovora, pohvalivši ekipu koja je radila na realuzaciji istog.

Foto: TV Pink Printscreen

- Iz blaga je izvučeno sat vremena i 20 minuta za jednu celinu, koja je film. Branko tu nije prikazan kao gradonačelnnik, već je pokazano koliko je voleo Beograd. Moj utisak je da gledajući film, možemo da zaključimo kako izgleda idealan gradonačelnik Beograda. On je bio mangup, imao je jake veze, nalazio je više para za svoj grad, stojički je podnosio komentare, gurao je projekte i ostalo... I Gazela je napadana kada je građena, nije to danas samo slučaj - dodao je Vesić.

Gradonačelnik mora da bude sa svojim građanima, da bude dostupan, a Branko je imao petlju - podvukao je Vesić.

Vesić je dodao da je u toku izrada spomenika Branku Pešiću, ističući da če spomenik, najverovatnije na prileće biti položen u Zemunu, na pešačkoj zoni.

Foto: Facebook.com/Горан Весић

Novinarka Duška Jovanić objašnjava da Branku Pešiću nije lako, i da je iako je imao puno ljudi koji su ga podržavali, kao i vizionarskih ideja, on je bio izložen napadima.

- Ideja je bila Gorana Vesića, a ja sam se odmah zakačačila za to. Ja sam od mojih roditelja slušala o toj legendi Branku Pešiću. On je veliki vizionar, graditelj, sve je napravljeno, ključlni simboli grada, počevši od Gazele, Beograđanke, na njegovu inicijativu - objašnjava Jovanić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, nostalgične priče koje žive godinama, jesu tačne što je i ekranizovano.

- Za devet godina, koliko je bio gradonačelnuk, Beograd je porastao. On se nije samo time bavio, on je tvorac ideje o Aleji zasluđnog građanina - nastavlja Jovanić.

Autor:

#Beohgrad

#Branko Pešić

#Duška Jovanić

#Goran Vesić

#Gradonačelnik