AKTUELNO

Situacija na Balkanu se zaoštrava i fitilj balkanskog "bureta baruta" može biti zapaljen u svakom trenutku zbog delovanja kosovskih ekstremista, uz odobravanje ili direktno podsticanje zapadnih pokrovitelja.

Radikalne snage Albanaca nastavljaju uporne pokušaje da se oslobode Srba na KiM. A specijalne kosovske jedinice ove jeseni dvaput su upale na sever gde žive Srbi, pod izgovorom da uspostavljaju red. To je dovelo do pojačanja napetosti i zapretilo prerastanjem u otvoreni sukob.

Na to je juče upozorila portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, koja smatra da je sledeća meta napada trafostanica "Valač", jer je "energetska nezavisnost" jedan od glavnih ciljeva vlasti u Prištini.

Ona je na "Telegramu" napisala da su izvor problema na KiM albanski ultranacionalisti, koji, kako je rekla, aktivno "pokazuju mišiće" uoči lokalnih izbora, a povlađuju im zapadni centri, pre svih, oni koji su 1999. pokrenuli agresiju NATO na Jugoslaviju sa ciljem da se Kosovo otrgne od Srbije.

Foto: Printscreen YouTube/ The Circus on SHOWTIME

Zaharova navodi da je ovoga puta Velika Britanija direktno ohrabrila kosovske provokatore i da su, prema obelodanjenim podacima, organizaciju antisrpske samovolje "blagoslovili" britanski ambasador u Prištini i njegov sunarodnik koji se nalazi na čelu Misije Oebs na KiM.

Zaharova dodaje da ima razloga da se veruje da je izrada scenarija sile sa ciljem zauzimanja sredina na KiM u kojima žive Srbi počela još u julu, navodeći da su britanski instruktori obučavali pripadnike kosovske policije, dok su poslati agenti pratili situaciju u severnim opštinama i tokom sukoba snimali učesnike protesta Srba.

Ovo upozorenje iz Moskve stiglo je u danu kada je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ponovio da ZSO neće biti formirana i da građani od njega žele da spreči "bosnizaciju Kosova".

Direktor Kancelarije na KiM Petar Petković naveo je da su Kurtijeve poruke otvorena pretnja srpskom narodu, kao i neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Amerikanci Kurtiju ne daju vizu

Premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju nije odobrena viza za posetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Tanjug AP/Visar Kryeziu

Vest o negativnom odgovoru na zahtev za dobijanje vize za ovaj portal potvrdili su saradnici kosovskog premijera Aljbina Kurtija, prenelo je "Kosovo onlajn". Portal "Kosovo post" naveo je da je Kurtiju vizu uskratila "najmoćnija država na svetu, odnosno 'kosponzor' rađanja i izgradnje Kosova".

#Kosovo i Metohija