AKTUELNO

U srpskom parlamentu ne razmišlja se o uvođenju kovid propusnica, što je to, recimo, uradio hrvastski Sabor, a razlog za to verovatno leži u činjenici da je većina parlamentaraca, kako i sami kažu, vakcinisana.

Stručnjaci i država svakodnevno pozivaju građane na vakcinaciju, kao najefikasniji način da se epidemija koronavirusa suzbije, a poslanici su, prema sopstvenom priznanju, apele poslušali i vakcinisali se.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić kaže za Tanjug da su se svi poslanici iz njihovih redova uključili u proces imunizacije, a da je značajan broj već primio I treću dozu.

Orlić je pozvao građane koji to još uvek iz nekog razloga nisu učinili, da se što pre vakcinišu.

“Time čuvamo život i zdravlje ljudi u Srbiji, ali i stvaramo uslove da taj život vodimo sa što manje ograničenja, na način na koji to svi želimo”, reka je Orlić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Podsetio je da je država obezbedila dovoljno vakcina za sve, da svako može da odabere vakcinu koju zeli, što, dodaje, nema nigde u svetu.

“To je prilika koju svi treba da iskoristimo”, poručio je Orlić.

I poslanici SPS-a su vakcinisani, jer smatraju da kao predstavnici građana treba da budu primer odgovornosti, rekao je za Tanjug šef poslanika socijalista Ðorđe Milićević.

On je ukazao da je država pokazala ozbiljnost, nabavila opremu, vakcine, gradi se i fabrika vakcina, a poslanici, kako kaže, treba takođe da pokažu isti nivo odgovornosti.

“Treba da shvatimo da je ovo zajednička bitka u kojoj moramo da pobedimo”, rekao je on.

Kaže da se za sada u parlamentu nije razgovaralo o uvođenju kovid propusnica i da je to tema za Kolegijum Narodne skupštne.

“Mi svakog prvog radnog dana u nedelji imamo Kolegijum, prepostavljam da će neko postaviti to pitanje s obzirom da epidemija ne jenjava i da imamo određeni broj zaraženih svakog dana”, rekao je Milićević.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač naglašava da su se poslanici SVM-a vakcinisali među prvima i da je većina već primila i treću dozu.

“Od devetoro poslanika svi su vakcnisani, jer smatramo to svojom obavezom i odgovonornšću. Vakcina je civilizaijska tekovina kojom štitite i sebe i druge. Bila bih srećna da se vratimo i na maske, ali činjenica je da je ne nose svi poslanici”, rekla je Kovač.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ona je naglasila da su kovid propusnice deo života u Evropi i ne vidi problem u njima.

“Mi na službenim putovanjima, da li je to Francuska, Nemačka ili neke druge zemlje, moramo da imamo kovid propusnice čak i da bi se hranili, tako da treba razmišljati u tom pravcu i u Srbiji”, rekla je Kovač.

Dodaje, ipak, da Poslovnik ne dozvoljava da poslanici rade onlajn, zbog čega moraju da budu fizički prisutni.

“Skupština je obezbedila i pleksiglas i sve što je neophodno, ali poslanici sede preblizu jedni drugih”, primetila je Kovač.

Samostalni poslanik Vladan Glišić kaže da nije vakcinisan, navodeći da je preležeo koronavirus, a ako se, kaže, i bude vakcinisao, to će učiniti “domaćom vakcinom”.

Kada je reč o uvođenju kovid propusnica, Glišić kaže da je to suprotno Ustavu i jedna vrsta diskriminacije, posebno kada se, kaže, uzme u obzir da i vakcinisani mogu da prenesu virus.

Poslanica SDPS-a Nataša Mihailović Vacić rekla je za Tanjug da se, prema njenim saznanjima, za sada ne razmatra mogućnost uvođenja kovid propusnica za narodne poslanike i radnike skupštinskih službi.

“Mislim da za tim nema ni potrebe, budući da prema informacijama koje imam većina narodnih poslanika je vakcinisa”, rekla je Mihailović Vacić.

Ona je istakla da su svi poslanici SDPS vakcinisani i to sa tri doze.

“Mi smo to uradili među prvima budući da smo kao stranka na početku organizovali kampanju najpre u Beogradu, a onda i širom Srbije”, rekla je Mihailović Vacić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

#Skupština Srbije