AKTUELNO

Novinarka TV Pink, Gordana Uzelac posetila je fabriku autoguma “Linglong” u Zrenjaninu, gde su radnici Linglonga demantovali navode u pojedinim medijima da je bilo protesta zbog uslova unutar gradilišta.

Gordana Uzelac krenula je put Zrenjanina zbog navoda u određenim medijima o uslovima u kojima borave radnici gradilišta. Navodilo se da radnici nemaju pasoše, da inspekcija ne dolazi, kao i da radnici štrajkuju. Kako u celoj priči nije mogla da se sagleda i druga strana medalje, ekipa Pinka prikazala je kako zaista izgleda gradilište svetskog lidera u proizvodnji guma i šta na sve kažu radnici. Takođe nije zabeležen ni trag o navodima o lošim uslovima.

Priča o radnicima Linglonga, jedna slika u pojedinim medijima, a na terenu je potpuno drugačije, nije samo slika već i izjave radnika – navela je Uzelac u svojoj reportaži.

Radnici Linglonga demantovali su navode u pojedinim medijima da je bilo protesta zbog uslova unutar gradilišta.

Foto: TV Pink Printscreen

– Plata je veća nego u Vijetnamu, zadovoljan sam ovde – rekao je radnik u Linglongu.

Na njegove reči nadovezao se i kolega sa gradilišta:

– Sve je u redu ovde, platu nam plaćaju na vreme, nemamo nikakav problem.

Kako se može uveriti na licu mesta, radnici nemaju velike zamerke, jedina zamerka im je samo povremeni nestanak struje u barakama.

– To nije tačno što pišu u novinama, da smo ovde kao robovi, da nema slobodnih kretanja, to nije tačno. Posle radnog vremena radnici mogu i da idu u grad, da idu u šoping. Imali smo problem sa strujom, jer ima previše ljudi, oni se vrate sa posla i svi odjednom krenu da koriste struju – kazao je jedan radnik za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Pojedini radnici su ostali u starom smeštaju, za koji kažu da su zadovoljni, kao i da ima onih koji su stvari preneli u novi smeštaj.

– Zadovoljan sam smeštajem, ja sam u starom i zadovoljan sam, a neki su se i preselili i u nove smeštaje.

Kako navodi Uzelac, tokom višesatnog boravka u krugu gradilišta kaže da nije doživela nijednu neprijatnost.

Foto: TV Pink Printscreen

– Dočekani smo srdačno, međutim srdačni nisu bili nimalo oni koji proteklih godinu dana vode neosnovanu kampanju protiv Linglonga, koja je jedna poslednjih kineskih investicija koja se našla na meti hajke opozicije i njihovih medija – završila je Uzelac.

Podsetimo, povodom navoda o lošim uslovima u kojima borave radnici Linglonga oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da se vodi kampanja određenih medija u Srbiji godinu dana, a da se kampanja vodila i protiv svih drugih kineskih kompanija.

Autor:

#linglong fabrika