AKTUELNO

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, rekao je da je prošlo 22 godine od završetka rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali da u Hrvatskoj i dalje nema spremnosti da se kazne sva ona lica koji su činili zločine protiv Srba.

Linta je gostujući na televiziji Pink istakao da je prekretnica u tome bila odluka Žalbenog veća Tribunala u Hagu.

-Novembra 2012. godine oslobodili su svake odgovornosti hrvatske generale Gotovinu i Markača. Nakon prvostepene presude koja je obrazložena na 1.400 strana gde su navedeni konkretni zločini hrvatske vojske i policije. Nije bitno što su osloboiđeni Gotovina i Markač, već što su tom odlukom amnestiran režim Franje Tuđmana koji je počinio brojne zločine i koji je znao za zločine, ne samo na području Krajine za vreme i posle akcije Oluja, nego i za vreme hrvatskoh akcija u Zapadnoj Slavoniji gde je proterano 80.000 Srba, Orkan, Papuk. Zatim, druge hrvatske akcije Miljevački plato, Maslenica, Medački džep... Pa prema podacima hrvatskog novinara Domogojaq Margetića u Sisku je ubijeno 600 Srba - rekao je Linta i dodao:

-Tu su i brojni zločini u Gospiću, Zadru, Zagrebu... I ako je u Hrvatskoj bilo nekih procesa protiv hrvatske vojske i policije, te su presude bile toliko male da su više vređale žrtve i njihove porodice, nego što su bili u funkciji istine i pravde.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Linta je napomenuo i to da iako se Hrvatska obavezala Ugovorom o pristupanju Evropskoj uniji, novembra 2011. da će procesuirati sve ratne zločine, da je prošlo već punih pet godina, ali da se na tom planu ništa nije dogodilo.

-Ključni problem po meni jeste tužna činjenica da Međunarodna zajednica pre svega zapadne sile i dalje vode politiku dvostrukih standarda prema zapadnom Balkanu. za taj deo međunarodne zajednice Srbi su glavni krivci, oni su agresori i zločinci, a Hrvati, Bošnjaci i Albanci su tobože žrtve koje su vodile nekakve oslobodilačke ratove. Dok god bude takva matrica i takvo ponašanje zapadnih sila, ja se plašim da mi ne ćemo imati trajni mir i stabilnost u ovom regionu, a još manje ćemo moći govoriti o poverenju i uspostavi poverenja među narodima koji žive na ovom prostoru - istakao je Linta.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Miodrag Linta je tokom gostovanja prestavio i list "Srpsko kolo" koji se bavi problemima Srba iz regiona, a pre svega iz Hrvatske, Bosne i Crne Gore.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Zapadni Balkan

'