AKTUELNO

Sa trezorom punim sa više od 37 tona rezervi zlata Srbija je lider u regionu i to je još jedan pokazatelj njene ekonomske snage, ali i nezavisnosti u tom smislu – izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Pozdravljajući savet predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućen guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković da povuče preostale srpske rezerve zlata iz inostranstva zbog mogućih ekonomskih i političkih turbulencija na globalnom nivou, Đurđev naglašava da je od 2013. godine Srbija količinski povećala svoje rezerve zlata za 20,7 tona, odnosno za vrednost od oko 1,1 milijardi evra.

- Samo tokom 2019. i 2020. godine rezerve zlata Srbije uvećane su za 12 tona. Posmatrajući Zapadni Balkan, iza Srbije je Severna Makedonija koja ima pet puta manje rezerve, dok Slovenija i Bosna i Hercegovina imaju i preko deset puta manje – dodao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige podsetio je na to da je Hrvatska još 2001. godine prodala sve svoje rezerve zlata, ali da Srbija ne želi da krene tim putem, već putem suverenih država poput Mađarske koje ljubomorno čuvaju svoje rezerve zlata.

- Imali smo iskustvo Venecuele 2020. godine kada joj, kao deo političkih i ekonomskih pritisaka, zapadni centri moći nisu hteli da vrate njene rezerve zlata pohranjene u Londonu. Zato snažno podržavamo politiku ekonomskog suverenizma Srbije na kojoj predsednik Vučić posebno insistira – zaključio je Đurđev.

#Aleksandar Đurđev