AKTUELNO

Šef poslaničke grupe socijalista u Skupštini Srbije Djorđe Milićević smatra da je poziv predsednika države Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu i Metohiji hrabar i ozbiljan korak u iznalaženju trajnog i održivog rešenja, ali ga nikako ne vidi kao poziv da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Milićević sa žaljenjem primećuje da to mnogi nisu shvatili, poput pojedinih opozicionih stranaka koje su, kaže, pokazale da nisu spremne za ozbiljne razgovore i dijalog.

Za razliku od njih, kojima je to dnevno pokitička tema, za socijaliste je, kaze Milićević, to pitanje koje se tiče budućnosti Srbije. Uveren je da građani očekuju odgovoran odnos prema ovom pitanju i raspravi, umesto političkog nadmetanja, nadmudrivanja, prebacivanja odgovornosti i bnorbe za politički rejting.

Vučić: Dobri odnosi Srba i Bošnjaka ključni za mir u regionu

Navodeći da su predsednik Srbije i Vlada posvećeni interesima budućnosti a ne interesima rejtinga i popularnosti, on podseća da smo ne tako davno bili svedoci kako su neki ''državnici'' branili nacionalne i državne interese, tako što su u trenutku kada Srbiji otimaju deo teritorije bili u "veoma važnoj zvaničnoj poseti Rumuniji" umesto uz svoj narod.

Milićević primećuje da se slično događa i danas, kada za pojedine opozicione stranke ponovo postoje važnije i značajnije teme, poput nekakvog ujedinjenja opozicije pred beogradske izbore, "a udružuju se ne da bi kako kažu pobedili, već da bi politički preživeli".

"Danas spremnost da dele lekcije pokazuju oni koji imaju najmanje prava na to", primećuje Milićević, te navodi da je rasprava o Kosovu za socijaliste još jedna prilika da vidimo da li smo u mogućnosti da realno sagledamo situaciju u kojoj se nalazimo, pri čemu smatra da osnova za trazenje i iznalažnje rešenja mora da bude - istina.

Ponavlja da SPS podržava jasnu opredeljenost za dijalog jer je to, kako kaže, jedini način da se dođe do održivih, prihvatljivih rešenja, te zaključuje: "Umesto sukoba razgovaramo da bismo imali budućnost".

#Đorđe Milićević

'