AKTUELNO

Jedna od prvih stvari koju je totalitarna i nedemokratska vlast u Srbiji 1945. godine uradila bilo je proterivanje veronauke iz osnovnog i srednjeg obrazovanja. Nedopustivo je da ona danas, u vreme slobode, demokratije i tolerancije nema adekvatno mesto u obrazovnom sistemu Srbije, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

On ističe da se na poslednjem popisu preko 90% građana u Srbiji izjasnilo da su vernici i da bi svođenje veronauke na tek nastavni program bilo ruganje u lice apsolutnoj većini u našoj zemlji.

- Isto tako, podržao je opasku episkopa topličkog Jeroteja da kada god neko ne želi da reši postojeći problem, on po navikama iz starih vremena formira komisiju. Srpska liga podržava stav patrijarha Porfirija da veronauka bude redovni izborni predmet. Nemamo problem da, sa druge strane, roditelji ili učenici izaberu građansko vaspitanje, ali ni problem da izaberu mogućnost da deca, nasuprot ustaljenoj darvinističkoj paradigmi, imaju priliku da steknu drugačiji pogled na čoveka, život i svet, pogled prožet božanskom mudrošću i ljubavlju - rekao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige napominje da postojećim nastavnim planom i programom nisu samo ugrožena prava pravoslavnih Srba, već i muslimana i rimokatolika.

- Želimo da naša deca imaju mogućnost da uče ne samo o religiji svojih predaka, već i drugim religijama. To je prilika da se uče toleranciji i kosmopolitizmu. Neshvatljivo je da pojedini bivši i sadašnji funkcioneri ministarstva prosvete ne razumeju dubokoumnost ovakvog predloga patrijarha Porfirija. Ne zaboravimo da je sam patrijarh čovek struke, odnosno ekspert za ova pitanja jer je više od decenije profesor fakulteta koji je osnivač Univerziteta u Beogradu, ali i čovek na čelu SPC kao de fakto i de jure najstarije obrazovne institucije u Srba sa viševekovnim kontinuitetom - zaključio je Đurđev.