AKTUELNO

Kako prenose domaći mediji, u Beogradu je preminuo političar, počasni predsednik SPS-a i narodni poslanik Milutin Mrkonjić (79).

Milutin Mrkonjić je rođen 1942. godine u Beogradu. U rodnom gradu je stekao osnovno i srednje obrazovanje, a fakultetsku diplomu na Građevinskom fakultetu 1971. godine i to na smeru za puteve, aerodrome i železnice. Njegovo prvo zaposlenje je bilo u „Birou za studije i projektovanje železnica“ do 1974. godine.

Nakon toga, obavljao je poslove rukovodioca u Sektoru za projektovanje. Od 1977. godine je bio zaposlen u Centru za projektovanje, a potom i direktor. Širom sveta je radio na raznim projektima. Nakon što je NATO bombardovao Srbiju, 1999. godine, postavljen je za rukovodioca obnove Srbije kao predstavnik Vlade Srbije. Učestvovao je u osnivanju Socijalističke partije Srbije. Radio je kao savetnik Bogoljuba Karića, a 2004. godine je bio šef kompanije „Braća Karić“.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2007. godine je obavljao funkciju predsednika. Kratko vreme je predsedavao sednicama Narodne skupštine. U to vreme je položena zakletva Vlade Republike Srbije.

Foto: Fonet/ALEKSANDAR LEVAJKOVIĆ

Godine 2008. se kandidovao za predsednika Srbije ispred SPS-a. Rezultati izbora doneli su mu 6 posto od ukupnog broja glasova. Iste godine je izabran za ministra infrastrukture u tada novoformiranoj Vladi.

Krajem 2009. godine mu je dodeljena počasna titula doktora nauka Univerziteta „Megatrend“. Od maja 2012. do septembra naredne godine bio je ministar saobraćaja. Godine 2013. je položio zakletvu kao poslanik Narodne skupštine. Od 2014. godine je predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i prostorno planiranje.

U javnosti je poznata njegova ljubavna veza sa pevačicom Anom Bekutom. Njihova dugogodišnja vanbračna veza važi za jednu od najskladnijih na estradi. Ana Bekuta ima sina Igora iz braka sa klavijaturistom Aleksandrom Savićem.

Sa suprugom Draganom je pre mnogo godina kupio porodičnu grobnicu na Novom groblju u Beogradu, gde će biti sahranjeni jedno pokraj drugog.