AKTUELNO

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, komentariše vest da Turska prodaje hramove Grčke pravoslavne crkve i Sirijske pravoslavne crkve u Mardinu za 441.000, odnosno 507.500 evra.

- Činjenica da Turska prodaje pravoslavne hramove kako bi popunila rupe u budžetu zbog ekonomske krize je skandalozan potez uperen ne samo protiv Grčke, već i celog pravoslavnog sveta - rekao je Đurđev.

Dodatno napominje da će ove crkve stati u odbranu pomenutih hramova, ali i predlaže da država Srbija otkupi iste.

- Kao pravoslavni narod i država sa svetonemanjićkom tradicijom zaštite pravoslavnih hramova ma gde oni bili Srbija ima obavezu da, kada je u mogućnosti, i danas čini isto. Izdvojeni novac bio bi mali u poređenju sa širenjem ugleda države Srbije i SPC u pravoslavnom svetu - istakao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je dodao da u današnje vreme, kada se u Zapadnoj Evropi govori o zabranjivanju Božića, Srbija i Srbi moraju da pokažu da postoje država i narod koji i danas, kao i u vreme turske najezde na Balkan, predstavljaju prvu branu u odbrani hrišćanstva.

- Naš narod je na litijama prošle i preprošle godine širom srpskih zemalja pokazao da je, kao i uvek, spreman da položi i život za odbranu makar jednog pravoslavnog hrama. Odricanje dela zemaljskog blaga zarad sticanja onog božanskog, siguran sam, ne bi bio problem za građane Srbije u slučaju otkupa pomenutih hramova - zaključio je Đurđev.