AKTUELNO

Izjava mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta da će Mađarska uložiti veto na eventualni predlog uvođenja sankcija Miloradu Dodiku pokazuje da je podrška Mađarske Republici Srpskoj ogromna, prijateljska i strateška - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Napominjući da se Sijarto direktno suprotstavio novoj šefici nemačke diplomatije Analeni Berbok Đurđev ističe da je sada svima jasno da poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci ove jeseni nije bila paradnog, već krajnje ozbiljnog političkog i strateškog karaktera.

- Ne treba zaboraviti da je na početku koronakrize Mađarska poslala pomoć Republici Srpskoj, dakle ne BiH, već isključivo zvaničnoj Banjaluci. Zato je Sijartova izjava samo logičan nastavak jačanja i razvoja mađarsko-srpskog prijateljstva, koje je prijateljstvo za stabilnu budućnost celog regiona, a čije temelje su postavili Aleksandar Vučić i Viktor Orban - podsetio je Đurđev.

Predsednik Srpske lige smatra da Srbe i Mađare, nekada ljute rivale, sada vežu isti ciljevi.

- Očuvati suverenitet, reći ne briselskoj levo-liberalnoj diktaturi, sačuvati zdravu porodicu, odupreti se naseljavanju migranata, suprotstaviti se islamizaciji ovih prostora - sve to veže Srbe i Mađare, velike i stare evropske narode koji su uvek bili na kapiji odbrane hrišćanske Evrope - zaključio je Đurđev.

#Aleksandar Đurđev