AKTUELNO

Godina za nama bila je još jedna koju je u svim sferama obeležila korona. Međutim, političke prilike u zemlji, regionu, ali i svetu bile su dovoljno dinamične, često i turbulentne, da se usred pandemije nametnu i u javnosti zarade epitet udarnih vesti.

Godina je počela temom prisluškivanja predsednika Srbije, što je bila afera koja je obeležila čitavu godinu.

Srbija je ove godine dobila 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, ugostila je Angelu Merkel poslednji put na mestu nemačke kancelarke, bila domaćin jubilarnom 60. Samitu Pokreta nesvrstanih, napravila je korak napred u evropskim integracijama...

Dnevnu politiku obeležila su, pored ostalog, i međustranačka prepucavanja oko učešća na izborima 3. aprila 2022.

Bilo je burno i na Kosovu i Metohiji, a dijalog Beograda i Prištine je, uprkos tome i baš zbog toga, bio praktično u blokadi cele godine.

JANUAR

Otvorena afera prisluškivanja predsednika

1. januar: Predsednik Aleksandar Vučić je u intervjuu za novogodišnje izdanje Kurira otkrio da je godinu i po prisluškivan, čime je samo otvorena jedna od najvećih afera koja se tokom cele 2021. odmotavala. U narednim mesecima javnost je saznala da su praćeni razgovori i predsednikove porodice i njegovih najbližih saradnika i da se istraga "plete" oko bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića i bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović.

Beograd dobio novi simbol grada

27. januar: Svečano je otkriven spomenik jednom od najvećih vladara Srbije Stefanu Nemanji. Delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, visoko 23 metra i teško 68 tona, dominira na Savskom trgu i predstavlja novi simbol Beograda. Naknadno smo saznali da su određeni kriminalni krugovi na ceremoniji planirali da izvrše napad na predsednika države.

FEBRUAR

Vučić gost Makrona u Parizu

Foto: Tanjug AP/Michel Euler

1. februar: Predsednik Aleksandar Vučić boravio u radnoj poseti Parizu, gde je s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o odnosima Beograda i Prištine, evropskom putu Srbije i podršci Francuske na tom putu, kao i bilateralnim odnosima dve zemlje.

Dan državnosti

15. februar: Tradicionalno na Dan državnosti predsednik Srbije je uručio odlikovanja najzaslužnijim pojedincima i institucijama, među kojima su ove godine bili i patrijarh moskovski i cele Rusije Kirilre, režiseri Emir Kusturica i Predrag Gaga Antonijević, violinista Stefan Milenković, muzičari Bora Đorđević, Goran Bregović i Momčilo Bajagić Bajaga, slikar Milan Cile Marinković, operska pevačica Jadranka Jovanović...

Porfirije izabran za patrijarha SPC

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

18. februar: Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije postao je novi, 46. po redu, patrijarh SPC. On je izabran na sednici Sabora SPC u Hramu Svetog Save, a sledećeg dana je ustoličen u Sabornoj crkvi, uz prisustvo celog državnog vrha Srbije i Republike Srpske, kao i beogradskog muftije Mustafe Jusufspahića i nadbiskupa Stanislava Hočevara.

MART

Fabrika vakcina

11. mart: Srbija s Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorila gradnju fabrike vakcina u našoj zemlji.

"Mauricijus pejpers"

16. mart: Objavljeni bankovni računi Dragana Đilasa na Mauricijusu.

MAJ

Izbori na proleće

Foto: Beta/Miloš Miškov

1. maj: Predsednik Aleksandar Vučić najavio da će naredni izbori biti održani u martu ili aprilu 2022, odnosno u zakonskom roku.

Karadžić dobio premeštaj

13. maj: Najavljeno prebacivanje Radovana Karadžića iz Haga u zloglasni britanski zatvor.

JUN

Uhapšen Jovičić

3. jun: Uhapšen predsednik beogradske opštine Palilula i funkcioner SNS Aleksandar Jovičić pod sumnjom da je uticao na vršenje zloupotreba prilikom izgradnje objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potvrđena presuda Mladiću

8. jun: Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske RS, u Hagu potvrđena doživotna kazna robije.

Vučić pred parlamentom o KiM

23. jun: Predsednik Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije predstavio izveštaj o Kosovu i Metohiji i najavio borbu za južnu srpsku pokrajinu.

Presuda Stanišiću i Simatoviću

30. jun: Haški sud, posle ponovljenog suđenja, doneo je prvostepenu presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatović Frenkiju po kojoj su osuđeni na po 12 godina zatvora.

JUL

Kurtijev skandal u Briselu

19. jul: U Briselu tokom trilateralnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija i EU posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, nastao je haos kada je Kurti optužio Srbiju da je počinila tri genocida.

AVGUST

Umro Miroslav Lazanski

3. avgust: Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je u svom stanu u Beogradu u 71. godini, od posledica srčanog udara.

SEPTEMBAR

Ustoličen mitropolit Joanikije

Foto: Beta/Risto Božović

5. septembar: Na Cetinju, i pored svih pokušaja da to bude sprečeno, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Merkelova u oproštajnoj poseti Srbiji

13. septembar: Angela Merkel u poslednjoj zvaničnoj poseti Beogradu kao nemačka kancelarka.

OKTOBAR

Okončana blokada prelaza na KiM

1. oktobar: U Briselu postignut sporazum Beograda i Prištine o uvođenju privremenog režima nalepnice, čime je okončana višednevna blokada administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje zbog pokušaja Prištine da uvede privremene tablice za vozila iz centralne Srbije.

Samit nesvrstanih u Beogradu

11. oktobar: Počeo jubilarni 60. Samit Pokreta nesvrstanih. Srbija ugostila 105 delegacija, a Beograd treći put bio domaćin od osnivanja pokreta.

Novi upad ROSU

14. oktobar: Specijalne jedinice Rosu upale su na sever Kosova pod izgovorom da po nalogu tužioca hapse krijumčare i kriminalce. U neredima desetine Srba povređeno, a Srećko Sofronijević iz Zvečana je u pucnjavi teško ranjen.

Đilas sklopio savez sa Jeremićem i Lutovcem

15. oktobar: Lideri opozicije Dragan Đilas (SSP), Vuk Jeremić (NS), i Zoran Lutovac (DS) postigli su dogovor o zajedničkom nastupu na izborima.

Uhapšena Dijana Hrkalović

15. oktobar: Uhapšena Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP. Nakon saslušanja u Tužilaštvu određen joj je pritvor od 30 dana.

NOVEMBAR

Svetski samit u Glazgovu

1. novembar: Predsednik Aleksandar Vučić učestvovao na samitu o klimatskim promenama u Glazgovu, gde je imao susrete sa brojnim svetskim državnicima, poput Angele Merkel, Borisa Džonsona, Emanuelom Makronom, Ursulom fon der Lajem...

Krivokapić u Beogradu

3. novembar: Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić prvi put došao u zvaničnu posetu Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Umro Muamer Zukorlić

6. novembar: Muamer Zukorlić, poslanik i predsednik stranke Pravda i pomirenje, iznenada umro u 52. godini.

Bura oko murala

9. novembar: Grupa aktivista prekrečila je mural s likom Ratka Mladića u centru Beograda, što je izazvalo desničarske organizacije da u narednim danima organizuju dežurstva i čuvaju zid u Njegoševoj ulici. Mural je u narednim nedeljama bio centralna tema u javnosti, te je više puta prekrečen i isto toliko puta očišćen.

Vučić sa Putinom u Moskvi

Foto: Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

25. novembar: Vučić otputovao u Moskvu i razgovarao sa Vladimirom Putinom. Najvažnija vest sa sastanka bio je dogovor oko iste cene gasa za našu zemlju.

Preminuo Milutin Mrkonjić

27. novembar: Počasni predsednik SPS i poslanik Milutin Mrkonjić (79) umro je u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

Na izbornoj skupštini SNS dobio nove potpredsednike - Miloša Vučevića, Sinišu Malog, Anu Brnabić, Vladimira Orlića, Nevenu Đurić, Aleksandra Šapića i Marka Đurića.

Pahor u Beogradu

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

29. novembar: Slovenački predsednik Borut Pahor boravio u zvaničnoj poseti Srbiji, gde je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o regionalnim odnosima i izgledima za proširenje EU

DECEMBAR

Otvorena četiri poglavlja sa EU

14. decembar: Na međuvladinoj konferenciji Srbije i EU u Briselu otvoren je klaster 4, koji obuhvata četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Uniji. Otvorena su poglavlja 14 (transportna politika), 15 (energetika), 21 (transevropske mreže) i 27 (životna sredina).

Otvoreni Balkan u Tirani

21. decembar: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sastali su se u Tirani u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan". Potpisano je šest sporazuma od kojih je najvažniji o slobodnom pristupu tržištu rada na zapadnom Balkanu.

Autor: