AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je od ambasadora zemalja Kvinte, Brisela kao i specijalnog predstavniku EU Miroslava Lajčaku koji je posrednik u komunikaciji Beograda i Prištine, zatražila da bude omogućeno održavanje predstojećeg referenduma o ustavnim promenama na Kosovu.

Kancelarija je u saopštenju navela da je molbu diplomatama uputila jer Priština nije dala zeleno svetlo za sprovodjenje procesa referenduma na prostoru Kosova.

Još je navela da je povodom održavanja referenduma, 16. januara, uputila na vreme zahtev Misiji OEBS na Kosovu da u skladu sa mandatom "operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje gradjana Srbije"."

Iz ove međunarodne misije smo obavešteni 22. decembra da je OEBS u skladu sa poverenim mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Kosova i Metohije, ali da vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale zeleno svetlo za sprovodjenje referenduma", navodi se u saopštenju.

Kancelarija je navela da Priština i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na, a u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244".

U saopštenju je ocenjena kao "apsolutno zlonamerna" svaka plasirana vest od strane Prištine kako se Beograd po pitanju referenduma nije njima obratio. Navedeno je da Priština spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima, i to, kako je ukazano, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja.

"Zbog toga su tumačenja i poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine potpuno netačne i krajnje maliciozne", navela je Kancelarija.

Navedeno je da su netačne i maliciozne poruke iz Prištine da će Srbima sa Kosova biti omogućeno da glasaju preko Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom. Dodaje se da je to "od strane Prištine izmišljeno institucionalno telo", te precizira da "takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji isključivo u imaginaciji prištinskih političara".

"Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju izmedju Beograda i Prištine", saopštila je Kancelarija.

Autor: