AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će telefonom razgovarati sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a prema pisanju "Blica", oni će pokušati da smire tenzije i okončaju diplomatski rat.

Vučić je juče izjavio da će otvoreno i na pristojan način razgovarati sa Zaevom i da sagledaju "šta je ono oko čega možemo da se dogovorimo".

Vučić je, govoreći o povlačenju osoblja iz ambasade u Skoplju, rekao da je to bio naš način da im kažemo: "Znamo sve šta činite, molim vas nemojte, ništa mi vama loše ne želimo".

A da li će odnosi između dve države da budu na najvišem nivou - teško, primetio je predsednik Srbije, ali, kako kaže, biće pristojni. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prethodno je izjavio da je odluka o povlačenjue osoblja ambasade, zapravo, poruka Skoplju da "sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili".

Uprkos tome, istakao je, Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regionu radi mira i stabilnosti. Time, kako je rekao, želi da smiri novonastalu situaciju sa Makedonijom koja se ne zasniva na pretpostavkama, već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama koje govore o pojačanom ofanzivnom delovanju prema Srbiji.

Foto: Tanjug

Kako piše današnji "Blic", Vučić i Zaev pokušaće u telefonskom razgovoru da smire tenzije i okončaju diplomatski rat koji je protiv Srbije započela Makedonija, čije su obaveštajne službe uz pomoć SAD prisluškivale i najviše srpske državne funkcionere i osoblje naše ambasade.

Prema informacijama lista, stav srpskog državnog vrha je da se ide na smirivanje tenzija, "iako nam je bačena rukavica u lice, još jednom u nizu pokušaja destabilizacije naše države".

Ljubinka Milinčić za TV PINK: Amerika koristi Makedoniju kako bi izvršila pritisak na Srbiju da prizna Kosovo

"Blic" piše, pozivajući se na izvori iz Predsedništva Srbije, da se Vučić neće ustezati da Zaeva u direktnom razgovoru suoči sa argumentima i potvrđenim saznanjima naših službi i da mu ukaže da poslednji potezi Skoplja nimalo ne doprinose regionalnoj stabilnosti i građenju poverenja među susedima.

Srž poruke predsednika trebalo bi da bude: prijatelji ne postupaju tako kako su uradili Makedonci.

"Blic" ukazuje da je predsednik Vučić rekao da zna da će Makedonija podržati članstvo Kosova i Metohije i Unesko i dodaje da je sada očigledno da pre tri meseca nisu govorili istinu.

Zaev: Očekujem da sa Vučićem rešim sve nesporazume

Premijer Makedonije Zoran Zaev je u izjavi za "Blic" izrazio očekivanje da će u današnjem telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rešiti sve eventualne nesporazume.

"Bez ikakvih neinformisanih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspostavimo standardni kodeks ponašanja. Nadam se da ću u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem rešiti sve eventualne nesporazume", rekao je on, objavljeno je na veb-sajtu "Blica".

Zaev tvrdi, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, da makedonska vlada "nikada nije imala nameru, niti je dala upustva za izvršenje bilo kakvih kontraobaveštajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju". Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada "snažno posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom".

Foto: Tanjug

"Uveren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rešenja", dodao je Zaev, objavio je "Blic".

Na direktno pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore sa albanskom manjinom na uštrb srpskih interesa, Zaev tvrdi da su u pitanju "lažne vesti".

"Dozvolite mi da budem jasan, u našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susedom, Republikom Srbijom", kaže on.

Kako je dodao, pristup Makedonije spoljnoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će rešiti probleme umesto što će da ih stvara.

"Smatramo da je to najefikasniji način izgradnje dobrosusedskih odnosa, saradnje i partnerstva", kaže Zaev.

Što se kosovskog pitanja tiče, Zaev kaže da će makedonska vlada "nastojati da izgradi prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i jačanju trgovinskih veza".

#Aleksandar Vučić

#Razgovor

#Zoran Zaev

'