AKTUELNO

Kriza sa Makedonijom je iznenada buknula, možda su neki i od nas bili iznenađenji, a saglasnost u pet tačaka između Srbije i Makedonije doneli su to da se sve sporne teme reše dijalogom, rekao je Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika.

Bilbija ističe da se svi problemi između dve prijateljske, bratske zemlje, moraju da se rešavaju dijalogom.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Čim je tako nešto moralo da se stavlja na papir i posebno naglašava, nešto mi govori da postoji jedna ozbiljna nesaglasnost i neki problem između dve najbliže države, dva najbliža naroda. Setićemo se kako je došlo do formiranja Vlade u makedoniji, setićemo se te čuvene Tiranske platforme, koliko je bilo oko toga priče i onda vidimo da ti odnosi nisu tako sjajni. I premijerka Ana Brnabić je upozorila da je bilo nekog špijuniranja naših diplomata, naših organa. Znači Srbija se i tu našla na nekom udaru i onda se sve to pokazuje da smo mi jedna država koja je jedina u poslednjih dvadesetak godina podržavala Makedoniju, a sada moramo da objašnjavamo da mi nemamo nikakvih loših namera - rekao je Bilbija i dodao:

Foto: Printscreen Youtube

-To je potpuno paradoksalno, ako znamo da smo mi jedni od retkih. pa i u Evropskoj uniji, koji su Makedoniju priznali pod ustavnim imenom. To svakako nije dobro uticalo na naše odnose sa Grcima koji su izuzetno prijateljski narod prema nama i onda vidim da smo došli u jednu vrklo nezgodnu situaciju.

Bilbija dodaje da kada govorimo o ovom što se dogodilo i povlačenju našeg osoblja, koje će se na sreću vratiti, izgleda da je to bio neki čin koji se morao dogoditi kako bi se skrenula pažnja.

On je naglasio da će makedonija glasati za prijem Kosova u UNESKO, ali da je pitanje da li će do tog glasanja ove godine i doći.

-Sada vidimo da premijer Makedonije Zoran Zaev više nije tako tvrd kao što je to bilo na početku - rekao je Bilblija.

#Bojan Bilbija

#Makedonija

#Pink

#Srbija

'