AKTUELNO

Na sastanku predsednika Srbije i premijera Grčke bilo reči o ekonomskim temama, situaciji na Kosovu i Metohiji i drugim aktuelnim temama i važnim pitanjima za obe zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Micotakis boravi u radnoj poseti Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Na sastanku je, kako saznaje Pink, bilo reči o ekonomskim temama, situaciji na Kosovu i Metohiji i drugim aktuelnim temama i važnim pitanjima za obe zemlje. 

Predsednik Srbije zahvalio se premijeru Grčke za dobru saradnju koje dve zemlje imaju. Trgovinska razmena, kako kaže Vučić, uprkos pandemiji nastavlja da raste. Ona sada iznosi 636 miliona evra, a predsednik veruje da će dostići i milijardu evra.

- Govorili smo o regionalnim pitanjima, o putu ka EU, o podršci koju nam Grčka pruža na putu ka EU, posebno kada je reč o otvaranju poslednjeg klastera. Takođe smo govorili i o Kosovu i Metohiji. Da rešenja ne mogu da budu nametnuta srpskom narodu - rekao je Vučić i dodao:

Srbija u Grčkoj i grčkom narodu vidi iskrene prijatelje. Nije lako opisati kolika je to ljubav srpskog naroda prema grčkom.

Ističe da su dve zemlje prijateljske, a da je Micotakisa zamolio da Grčka nastavi da podržava teritorijalni integritet Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- I Srbija će podržavati teritorijalni integritet Grčke, to je bilo i ostaće naša politika - kaže Vučić.

Kada je reč o pregovorima sa Prištinom, Vučić kaže:

Grčka razume našu poziciju, mi ne želimo zamrznuti konflikt, već kompromisno, ali ne nametnuto rešenje.

Mnogo je prostora, dodaje, u sferi razmene usluga, prvenstveno kada je reč o turizmu.

- Siguran sam da možemo da privučemo više grčkih turista, a uskoro će i predsednica Grčke biti u Srbiji pa ćemo razgovarati o dolasku još grčkih investitora, kao i o odlasku naših u Grčku. Još jednom veliko hvala našem velikom prijatelju - rekao je Vučić, najavljujući večeru tokom koje će se više razgovarati o bilateralnim pitanjima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Micotakis kaže da su dve zemlje povezane zajedničkom vizijom o evropskom putu, a Atina želi da vidi Srbiju i Beograd kao deo EU. Nada se da će u najskorijem roku biti ispunjeni uslovi i da će Srbija postati članica.

- Verujem u budućnost unije, znamo da su reforme ozbiljne, ali one vrede truda, jer se radi o refermama koje su istorijska investicija. Regionalna saradnja nas vodi ka razvoju i zato je EU vrlo okrenuta ka priključenju svih zemalja - rekao je Micotakis.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je pozdravio ekonomski uspeh Srbije, uprkos krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa i naveo da će u junu ugostiti predsednika Vučića u Grčkoj.

- Ove sam da podržim Vučića i naše bilaterlane odnose. Srbija je pokazala impozantan razvoj i prošla je veoma dobro što se tiče posledica na privredu. Mi očekujemo privrednu saradnju u svim sektorima, i to je veoma značajno za nas. Moramo se baviti povezivanjem posebno u oblasti energetike. Zato mi želimo da postanemo energetsko čvorište - kazao je Micotakis.

Micotakis kaže da je Vučić u pravu što se tiče unapređenja trgovinske razmene i investicija.

- Imamo mnogo potencijala da unapredimo naše privredne odnose, i želim da iskažem radost što je Grčka jedna od glavnih turističkih odredišta Srba, a mi želimo i da proširimo naše kapacitete kako bi mogli što više ljudi da ugostimo - rekao je on, i dodao da se nada da će i više grčkih turista dolaziti u Srbiju.

#Aleksandar Vučić