AKTUELNO

Glavne teme dvojice sagovornika bile su bileteralni odnosi, ekonomska i politička pitanja i saradnja dve zemlje, ali i situaciji na Kosovu i Metohiji, briselski dijalog i regionalna pitanja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorom Ronom Džonsonom u vili Mir.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije je, nakon sastanka sa kongresmenom Džonsonom, rekao da ima vrlo važnu informaciju za Srbiju.

- Sećate se kada sam otišao da otvorim fabriku THC, e danas su prve pastrmke otišle za Los Anđeles - rekao je na početku predsednik.

- Ovo govori da razmišljamo o američkim investitorima i saradnji sa Amerikom. Džonson i ja smo najduže razgovarali o ekonomiji. Pričali smo i o Kosovu i Metohiji, o dijalogu unutar Srbije i dijalogu sa Prištinom, kao i o tome kako da razumno pristupimo rešavanju problema - rekao je predsednik Vučić, dodajući da ovi razgovori nikada nisu laki.

"Insistiraću da Tramp dođe u Srbiju, to je moja lična želja"

On je podsetio da je i SAD priznala nezavisnost Kosova, ali da će se nastaviti unapređenje saradnje sa ovom državom, te da budućnost naše zemlje neće biti opterećena ovom činjenicom.

- Senatoru sam zahvalan jer je jedan od retkih koji me je pitao u Vašingtonu da li sme da potpredsedniku SAD Majklu Pensu izvesti o našem razgovoru, a onda me je Pens nazvao i rekao da ima sve detalje o temama o kojima smo Džonson i ja razgovarali. Amerika, kako mi je Džonson saopštio, podržava evropski put Srbije. Zahvalan sam i SAD i njemu lično zbog toga i zbog posete delegacije Beogradu, i iskoristio sam priliku da pozovem predsednika Donalda Trampa i potpredsednika Majkla Pensu da dođu i posete našu zemlju - rekao je Vučić novinarima.

Foto: Pink.rs

"Za politiku Aleksandra Vučića imam samo reči hvale"

Senator Džonson se zahvalio Vučiću na gostoprimstvu i hrabrom vođstvu koju pokazuje.

- Ljudi žele bezbednost, prospretitet i mir, a ja znam koliko je Vučić zabrinut za stabilnist u regionu i državi. Imam samo reči hvale za vašu politiku, a u Srbiju sam došao jer je ova država vrlo važna za regionalni mir i stabilnost. Prošlost je prošlost, a vaša budućnost i budućnost naše saradnje je garantovano dobra, ako budemo donosili dobre odluke - rekao je kongresmen.

Pročitajte još: VULIN ZA PINK: Politika Hrvatske puna dubokih kompleksa, te za svaki svoj neuspeh optužuju Srbiju i Srbe!

"Hapšenje Mitrovića pokušaj sprečavanja dijaloga"

Odgovarajući na pitanje novinara o hapšenju Bogdana Mitrovića, kojeg je kosovska policija privela juče po povratku sa hramovne slave u selu Mušutište, Vučić je rekao da iza toga evidentno stoji politika, jer ne postoje naznake da je Mitrović učinio nešto loše.

- Plašim se da je ovo pokušaj da se spreči dijalog, a način je nepošten jer ispaštaju porodice. Očekujem da će EU uložiti napor da stabilizuje situaciju na Balkanu, jer ga i Brisel i SAD smatraju važnim delom sveta, te se na ovoj teritoriji moraju očuvati stabilnost i mir - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara i dodao da će se Srbija uvek boriti za svoje ljude.

Foto: Pink.rs

"Odluka o humanitarnom centru u Nišu je samo naša"

Kongresmen Džonson je, govoreći o ruskom humanitarnom centru u Nišu, rekao da se nada da će se Srbija suprotstaviti imunitetu tog centra, jer bi se u suprotnom to loše odrazilo na ekonomiju i strana ulaganja u Srbiji.

Pročitajte još: Drecun: Hapšenje u Mušutištu primer zastrašivanja

Predsednik je na ovo odgovorio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima, te da Srbija nije bila izložena nikakvoj agresiji.

- Ja bih još jednom zahvalio Džonsonu na svojoj iskrenosti. Stavovi nam se ne podudaraju. Tako je i kada je u pitanju Kosovo, ali mi o tome razgovaramo otvoreno i znamo da američki prijatelji žele da čuju naše stavove - rekao je predsednik Srbije.

I. Petrović

#Aleksandar Vučić

#SAD

#Sastanak

'