AKTUELNO

Gosti večerašnje emisije "Hit Tvit" bili su Miroslav Tomašević, v.d. direktora EPS-a, ministar finansija Siniša Mali i urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Da li će Srbija imati dovoljno energenata i hrane u vreme svetske krize zbog rata u Ukrajini?

Foto: TV Pink Printscreen

Najveću pažnju ove nedelje privukao je Predlog broj 1 - Svega dovoljno.

Govoreći o kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, Mali je rekao da je najvažnija vest danas to da je on prihvatio kandidaturu.

- Dobio je rekordan broj potisa. O Vučiću govore dela, on je Srbiji doneo mir i stabilnost i ekonomski prosperitet. Srbija je uz Vučića naučila da pobeđuje i uspeva da se bori sa raznim krizama. Čeka nas teška kampanja. Pozivam građane da izađu na izbore i da podrže Vučića, da podrže politiku mira i stabilnosti - istakao je Mali.

Posebno je važno, kaže Mali, u kriznim momentima važno imati jakog lidera, koji zna šta radi i koji je poštovan u svetu, a to jeste Aleksandar Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučićević kaže da je to istorijski odziv.

- Razlog su rezultati. Ono što je Vučić za ovih pet godina uradio za Srbiju - istakao je Vučićević i dodao da je ljudima vrlo stalo da sačuvaju mir i bezbednost, a garancija toga je kontinuitet i predsednik Srbije.

On je ocenio da izbori neće biti laki, te je dodao da je svaki glas važan.

- Ja ću glasati za Vučića zbog moje petoro dece, ove godine, daće Bog i šestoro. Zbog njih ću glasati za Vučića - istakao je Vučićević.

Predlog broj 1 - Svega dovoljno

Siniša Mali je istakao da se svet suočava sa globalnim izazovima.

- Počelo je pandemijom koronavirusa, zatim sledi energetska kriza, sada imamo i sukobe na prostoru Ukraijne. Svet više nije isti. Promenio se i način na koji je država Srbija reagovala. Sedimo se borbe protiv korone - reagovali smo pravovremeno, jako i snažno - istakao je Mali.

On je dodao da je su robne rezerve gotovo u potpunosti popunjene i država ako dođe do nestašice ima sa čime da reaguje.

- Najvažnije, kurs smo održali stabilnim. Imamo devizne rezerve preko 16 milijardi evra. Moja poruka građanima je: svega ima dovoljno, magacini su puni! Nema mesta panici. Imate odgovornu državu, stabilne javne finansije. Srbija danas zna da odgovori na krizu! - istakao je Mali.

Pratimo međunarodno tržište. Ogromni su izazovi. Imamo dovoljno novca i jake finansije da pobedimo bilo koju krizu

- Kriza se u Srbiji nije osetila toliko kao u nekim državama, građani to nisu osetili - istakao je Mali i dodao da je tome doprineo agresivan stav države, koja je teret preuzela na sebe.

Privilegovana cena gasa

Govoreći o skoku cene gasa, Mali je rekao da se deo nabavlja po priviligovanoj ceni. - To će sigurno biti tako do kraja grejne sezone - dodao je ministar.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučićević je govoreći o gužvama na pumpama i u prodavnicima, istakao da građani ne smeju da nasedaju na laži "đilasovaca" jer svega ima dovoljno.

- Mi u Srbiji plaćamo najjeftiniju struju u ovom delu Evrope, to je rezultat rada ove države. Ako plaćamo kao i pre krize, to znači da neko nadomešćuje tu razliku i svaka mu čast na tome - dodao je Vučićević.

Prema njegovim rečima, deo opozicije otvoreno navija za nestašice, za skok cene goriva, da se kurs slomi.

- Oni nemaju drugi program. Oni to žele da iskoriste kako bi rekli - stavite nas na vlast - rekao je Vučićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomašević je naveo da je važna stabilna cena električne energije kako bi kompanije mogle da znaju sa čime rade.

- Mi očekujemo da ga održimo stabilnim, kako bi sve kompanije mogle da posluju pozitivno - istakao je novi direktor EPS-a.

Predlog broj 2 - Pritisci na Srbiju

Ministar Mali je istakao da je Srbija pod ogromnim pristiscima.

- Vučić je izložen ogromnim pritiscima. Godinama ga nisam video u težoj situaciji. Mi smo mala zemlja i ono što je Vučić rekao treba da vidimo kako da sačuvamo mir i stabilnost. Svime što je uradio u prethodnim danima Vučić je pokazao da su nam interesi Srbije na prvom mestu - naveo je ministar.

On je dodao da se Srbija 10 godina bori za nove fabrike i svako novo radno mesto, napomenuvši da je sada nezaposlenost na 9,8 odsto.

- Zamislite da smo avanturisti i da porušimo sve što je urađeno do sada. Mnogo smo muka zajedno prošli da dođemo do toga da pobeđujemo u ekonomiji i zato je važna ta politika da mi nećemo da vodimo ratove velikih sila - dodao je Mali.

Druga poruka je nećemo da šaljemo decu u rat i da se ona vraćaju u mrtvačkim sanducima roditeljima! Nama su potrebni mir i stabilnosti. Ova situacija zahteva zajedništvo

Predlog broj 3 - Ratne operacije

Vučićević je istakao da će najbolja definicija sukoba u Ukrajini bratoubilački rat.

- Posledice će trpeti sve zemlje u Evropi. Postoje dva načina da se reš ili novim hladnim ratom ili nuklearnim ratom. Ovo što se dešava na prostoru Ukrajine nije rat Ukrajine i Rusije, nego Rusije i NATO - istakao je Vučićević.

On je istakao da Srbija mora da vidi nacionalno najodgovorniju politiku.

Ministar Mali je rekao da je su zbog dešavanja u Ukrajini skočile cene pšenice, uglja, gasa.

- Došlo je do kraha svetske privrede. Naši građani moraju da razumeju posledice tog rata, tog sukoba na ekonomiju - dodao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Tomašević je ocenio da zauzimanje nuklearnih elektrana u Ukrajini neće imati nikakav uticaj na naš energetski sistem, te da smatra da je to samo jedna u nizu vojnih akcija Rusije.

Kako su glasali gledaoci?

Ilija je glasao za predlog broj 1.

Filip je glasao za predlog broj 2.

Željko je glasao za predlog broj 1.

Milena je glasala za predlog broj 2.

Tomašević je glasao za predlog broj 1 i naveo da je njegov cilj, budući da je na čelu EPS-a da obezbedi da svega što je u njegovom domenu bude dovoljno. Za isti predlog je glasao i Vučićević koji se nada da ćemo Srbija imati što manje štete od ove krize. Ministar Mali takođe je glasao za predlog broj 1.

Budite uz Televiziju Pink.