AKTUELNO

Legendarni general Vladimir Lazarević, ministar finansija Siniša Mali i advokat Goran Petronijević gostovali su ove nedelje u "Hit Tvitu", a najveći broj glasova odneo je prvi predlog.

Predlog broj 1 - NATO, 23 godine posle

Ove nedelje navršile su se 23 godine od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Tačno u 19 sati i 45 minuta prve bombe pale su na Prištinu, Kuršumliju, Danilovgrad, na kasarne u Batajnici i Mladenovcu.

Sirene su se čule na sve strane, a bombe padale. Legitimne mete bile su putevi, pruge, mostovi, fabrike, škole, vrtići, zdravstvene ustanove i medijske kuće.

General Lazarević je istakao kako je NATO izvršio zločinačku agresiju na našu zemlju što niko ne može da zaboravi. Postavio je i pitanje zbog čega su napali Srbiju i sebi postavili monstruozne ciljeve.

Foto: TV Pink Printscreen

NATO je izvršio zločinačku agresiju na našu zemlju. Ja mislim da niko ne može ovo da zaboravi. Postavljam isto pitanje - zašto su napali našu zemlju i sebi postavili takve monstruozne ciljeve. Samo da podsetim, to su njihove reči: "Vratiti Srbiju u kameno doba". Taj rat je započeo pre oružane agresije. Ovo su reči i Klintona i Olbrajtove - rekao je general Lazarević.

Foto: TV Pink Printscreen

Lazarević je u nastavku svog izlaganja u "Hit Tvitu" kazao i kako je NATO upotrebljavao bojne otrove, prvi put, 3. maja.

Upotrebli su bojne otrove. 3. maja, prvi put, u reonu sela Tankosić i Sojevo, opština Uroševac. Ja i danas ne mogu da kažem koja je to vrsta bojnog otrova. Stradali u toj zločinačkoj agresiji su pre svega civili, pa vojnici i policajci - dodao je Lazarević.

Advokat Goran Petronijević je rekao kako se znalo da će SRJ biti bombardovana godinu i po dana ranije, ali da se samo čekao razlog. Govoreći o Slobodanu Miloševiću, Petronijević, kaže kako je predsdnik SRJ bio faktor stabilnosti na Balkanu, da bi se odjednom okrenula ta situacija.

Foto: TV Pink Printscreen

U jednom od svojih poslednjih govora, Milošević je rekao: "Ne napadaju oni Srbiju zbog mene, nego mene zbog Srbije". Tako su pokušali da nađu opravdanje iz NATO. Svi elementi agresije su bili ispunjeni. Srbija je njima smetala kao faktor koji remeti. Milošević nije bio problem, nego njihova namera da bombarduju ovaj prostor. Odluka o bombardovanju Srbije je doneta godinu i po dana ranije, tražio se samo povod. Milošević je bio njihov faktor stabilnosti na Balkanu, da bi se odjednom okrenula situacija. Što se tiče žrtava, sam broj civilnih žrtava je veliki - rekao je Petronijević.

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o NATO bombarodvanju iz drugogo ugla - ekonomskog. Rekao je kako su posledice bile velike, kao i da smo izgubili čak pet godina. Podsetio je i šta je sve uništeno u tih 78 dana 1999. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Svaka ljudska žrtva, nema nikakvu cenu. Šta je sve uništeno u tih 78 dana? 25 hiljada stambenih objekata, 470 kilometara puteva, 595 kilometara pruga, 18 vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture, 44 mosta, 19 bolnica, 20 domova zdravlja. Bruto-društveni proizvod Srbije je bio negde oko 20 milijadri, u to vreme, a šteta se procenjuje na 30 pa čak i do 10. Dakle, mi smo pet godina direktno, u smislu ekonomije, izgubili. Zašto ovo govorim? Iz perspektive sadašnjosti. To je ono što predsednik Vučić govori, da očuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji. Ne želimo da budemo pijuni, kako bi sačuvali mir i stabilnost. Mislim da su te dve reči važnije nego ikada, mislim da je to što predsednik Vučić govori važnije nego ikada. Samo da budemo svesni šta možemo da izbegnemo. Predsednik je i u govoru u Kraljevu rekao da je to agresija, važno je da gajimo i kulturu sećanja na žrtve NATO agresije, ali je rekao i da moramo da idemo dalje, ali ono što je važno, Srbija sedi na svojoj stolici - rekao je Mali.

Predlog broj 2 - Orban vs. Zelenski

Nove sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protivne su interesima Mađarske, poručio je ove nedelje ukrajinskom predsedniku premijer Mađarske Viktor Orban koji se obratio za pomoć liderima Evropske unije i pozvao Budimpeštu da izabere stranu, prenosi AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je na lidere NATO-a da povećaju vojnu podršku njegovoj zemlji, upozorivši ih da bi sledeća ruska meta mogle da budu članice NATO-a u istočnoj Evropi, uključujući Poljsku.

„Slušaj Viktore, znaš li šta se dešava u Mariupolju?“, upitao je Zelenski mađarskog premijera.

Foto: TV Pink Printscreen

Sami vidite koliko se svet promenio zbog rata u Ukrajini. Zamislite pritisak na Orbana i uporedite to sa pritiskom na Aleksandra Vučića, samo da bude jasan stepen pritiska. Ovo je pritisak na predsednika Vlade zemlje EU, a na nas, oni koji želimo da budemo deo EU, ali i da čuvamo našu nezavisnost, pritisak je dvostruko veći. Mi štitimo naše interese, politika Aleksandra Vučića je najvažnija. Ne želimo da nas vodi politika zapada ili istoka - kazao je Mali.
Ja ne znam šta i kako oni pričaju, ali pritisci su ogromni, nikome nije lako, pogotovu ne predsedniku Vučiću. Mi smo zauzeli principijelni stav, ako je bilo ko principijelan to je predsednik Vučić. Ne želimo da šaljemo našu decu u rat. Mir i stabilnost je politika predsednika Vučića - dodao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Sam problem dolazi od NATO - rekao je Petronijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja bih rekao da je ovaj rat u Ukrajini srednjeg inteziteta, ali to je svetski rat preko energetske krize, pa dalje. Evo i nas tu negde traže, opet, a prošlo je... Pitanje je koji su zaista vojni ciljevi Rusije. Oni su saopštili, predsednik Rusije rekao da nema gde, Rusija je saterana i oni moraju da zaštite narod Rusije na istoku Ukrajine. Rusi primenjuju vazdušno-kopnene bitke. Moja procena je da trpe velike gubitke - kazao je Lazarević.

Predlog broj 3 - Jagma u Evropi

Nakon ovog predloga, Mali je rekao kako imamo svega dovoljno, a zatim uporedio stanje u svetu i kod nas. Rekao je kako je u Italiji cena hleba 8 evra, odnosno 1000 dinara, dok je hleb u Austriji prodaje u konzervama. Mali kaže kako građani Srbije ne moraju da brinu, kao i da su cene osnovnih namirnica - zamrznute.

Imamo svega dovoljno. Imali smo pritisak tih 10 dana kada je krenula kriza u Ukrajini, ali samo da razumeju građani koliko se svet promenio. Cena hrane je otišla u nebo, imate i dalje kovid, imate i dalje visoku inflaciju koja vlada najviše u Ameriki. Nikada veću krizu u svetu niste imali, evo već dve godine. I pogledajte jednu malu Srbiju. U ostalim zemljama nema ulja, nema brašna, nema hleba. U Austriji prodaju hleb u konzervama, u Italiji 8 evra je hleb, to je 1000 dinara. I pogledaje situaciju u jednoj maloj Srbiji, mi opet kao država, preuzimamo najveći peret ove krize, pokazujemo odgovornost, u našoj zemlji zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica. Apsolutno imamo svega, građani ne moraju da brinu. - kazao je Mali.

Foto: Pixabay.com

I pored svega, država Srbija će mladima od 16 do 29 godina, prvog, drugog i trećeg juna isplatiti još dodatnih 100 evra, rekao je Mali večeras u "Hit Tvitu" i napomenuo kako to nema veze sa izborima koji su sledeće nedelje, već da se ispunjava dato obećanje.

Uprkos svemu, naši mladi od 16 godina će prvog, drugog i trećeg juna po 100 evra dodatnih. To nema veze sa izborima. Obećanje koje dajemo - ispunjavamo - rekao je Mali.

Predlog broj 4 - "Veoma razočarane" zemlje Kvinte

Sve što Albanci urade, to im neko smisli sa strane, ovo je upereno ka Srbima - rekao je Petronijević.
Cela situacija kada je na Kosovu u pitanju ide isključivo protiv Srbije. Srbija je najveća zemlja zapadnog Balkana, zbog toga što se razvijamo, nam svi zavide. Treba da na svaki način da sačuvamo mir. Ono čime se vodio predsednik je mir i stabilnost, jer svaka druga odluka bi izazvala sukobe na Kosovu i Metohiji, to nikome ne treba. Treba da budemo pametni i da čuvamo mir i stabilnost - kazao je Mali.
Kome još nije jasno u ovoj našoj zemlji Evropa stoji iza svega toga? Evropa je potpisala Briselski sporazum, Evropa ga ne poštuje - govori Lazarević.

GLASANJE:

Foto: TV Pink Printscreen

Najveći broj glasova odneo je predlog broj 1 - NATO, 23 godine posle.

Da se ne zaboravi - rekao je general Lazarević nakon glasanja.