AKTUELNO

Milorad Vučelić, VD glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, rekao je da neko izbor Srpske liste na KiM, kada se spominju Kurti i Haradinaja, smatra ne naročit dobrim, ali da je bio najbolji izbor.

-Ako je birati od dva zla ili više zala, onda se bira koje je manje zlo. Politika generalno, kao i u životu, ne sastoji se od izbora dobrog i lošeg. Često se u politici mora birati manje loše. To je izbor i to je delikatnost. Srbi su imali dve mogućnosti da izaberu Haradinaja i da se priključe tome uz određene garancije, ili su imali mogućnost da ne izaberu vladu, a u tom da se krivica za neizbor vlade svali na Srbe. S tim što bi neko na njih istinski bio ljut, a neko što je zlurad. To je bila politička prilika da i Srbi tamo izaeru nešto. Drugo, nerealno je očekivati da Srbi na Kosovu vladaju sa pet ili nešto više odsto. To je nešto što je iza nas. Znači, Kosovo u sastavu Srbije, ali na samom Kosovu Srba ima toliko i toliko, možda bi glasova bilo nešto više da su Srbi bili jedinstveni. Mislim da je njihov izbor bio racionalan - navodi Vučelić.

Prema njegovim rečima, ljudi koji žive na Kosovu, gde nije nimalo lako živeti, njihovo je legitimno pravo da izaberu.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Srbija i Beograd su dužni da podstiču tu odluku i da je podrže na jedan principijelan i izdašan način. Srbija mora da vodi računa o svojim sunarodnici ma gde živeli, na samoproglašenom Kosvu ili nekom drugom prostoru. Mislim da je odluka racionalna, a mislim da je racionalna, jer ima niz opoipljivih stvari od kojih koristi imaju Srbi. Recimo, realzuje se Zajednica opština po Briselskom sporazumu. Planiraju se dve nove opštine srpske i dve opštine manjinske. Nema vojske, transformacija Trepče i još niz pogodnosti. Neće biti lako donositi neke druge mere kao što je hapšenje, proterivanje Srba. Naravno niko nije srećan i presrećan što je Haradinqa predsednik i ne treba nikoga podučavati koliko je to neka nevoljna saradnja - rekao je Vučelić i dodao da je ovo bilo najbolje od ponuđenog.

Vučelić je dodao i to da neki koji iz opozicije komenatrišu negativno ovakvu odluku da za to nemaju pravo.

VUČIĆEVIĆ ZA TV PINK: Opozicioni lideri se prave ludi, oni dobro znaju ko je Kurti i da je Haradinaj bio jedina opcija za Srbe na KiM (VIDEO)

-Ako krenemo redom Vuk Jeremić za to ima najmanje pravo.S obzirom na odricanje rezolucije 12 44 o Kosovu, na zajedničku Deklaraciju koju je podneo UN sa EU, gde je iz preambule izbačena rezolucija 12 44. I zbog najpogrešnijeg mogiućeg pitanja koje je uputio Međunarodnom sudu pravde. Znači, kada je u pitanju Kosovo on je sebe legitimisao, i prihvatanje njegove vlade Euleksa gde smo morali tražiti od Rusa da se uzdrže bilo kakvog veta. To je sasvim protiv interesa Srbije. Što se tiče Radulovića on onako kritikuje. Više su prigovori nekom, a on bi učinio davno mnogo više i dao nezavisnost Kosova. To je naše opoziciono delovanje. nemaju rešenje, predloge, zahteve... Samo imaju da kritikuju Aleksandra Vučića i to je njihova politika - kazao je Vučelić i dodao da je neshvatljivo da Boško Obradović u političkom životu traži zabranu jednog medija.

- Da ne ostane da nisam pomenuo Sašu Jankovića ne znam da on izaziva bilo kakav podsticaj. Ja ne znbam u čemu se sastoji ta politika, sem ogovaranja Vučića. Nikada se nije pokazao kao zaštitnik građana i kao Vuk Jeremić se diskvalifikovao. Sav kompleta politički život se svodi da se ne razgovara ni sa kim - konstatovao je Vučelić.

#Izbori

#Kosovo

#Milorad Vučelić

#Premijer

'