AKTUELNO

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da će lažna država Kosovo aplicirati za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir.

- Ti faktori prestavljaju pretnju za mir i bezbednost u regionu. Mi se ne plašimo, ali smo budni. Iako Kosovo još nije u NATO, NATO je na Kosovu, iako Kosovo nije u EU, Evropska unija je na Kosovu - rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Takođe, Kurti je na istoj konferenciji izjavio da Nemačka treba da pomogne tzv. Kosovu da krene napred i zatražio viznu livberalizaciju.

U vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio bi doprinos miru u regionu i celoj Evropi, ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon razgovora sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

- Zapadni Balkan je deo Evrope, i sve zemlje treba da budu članice, a u to spada i (tzv.) Kosovo, čije priznanje je Nemačka stalno podržavala i to će činiti i dalje - poručio je Šolc.


Rekao je da će se kasnije posle podne sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da je na razgovor pozvao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, jer je važno da „dve zemlje postepene reše konflikt“ u doba u kojem imamo rat u Evropi, što bi bio doprinos miru u regionu i Evropi.

Kazao je da cilj dijaloga mora biti sveobhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.

Autor: