AKTUELNO

Sajam poljoprivrede biće otvoren danas na Novosadskom sajmu, a do 27. maja na toj manifestaciji predstaviće se 1.100 izlagača iz 21 zemlje.

Zemlja-partner 89. Međunarodog poljoprivrednog sajma je Madjarska.

Otvaranju sajma prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban.

Posetioci sajma će ponovo, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, kada je organizovan virtuelno, moći da pogledaju izložbe stoke, hrane i pića, a predstaviće im se i osiguravajuća društva, banke i druge institucije na poslovnim i stručnim skupovima.

Među brojnim kolektivnim izložbama premijerni nastup imaće Maroko.

Očekuje se da najveća atrakcija na Sajmu poljoprivrede bude bik Veliša, a najskuplja mašina na kombajn ITM grupe, vredan 450.000 evra.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.

Na tim izložbama biće prikazana najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza i živine, a posetioci će imali priliku da vide autohtone rase neophodne za održanje biodiverziteta, kao i dostignuća u nekonvencionalnom stočarstvu.

U četvrtak, 26. maja, na Danu stočara će prodefilovati najkvalitetnija grla sa ovih prostora.

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održaće se i izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom "Srpski kvalitet", a biće prisutni i proizvodjači zanatskog piva.

Najavljeno je i predstavljanje pčelara u Hali 23.

Novina na sajmu, priredjena u susret stogodišnjici održavanja, biće retrospektiva razvoja poljoprivrede u Vojvodini u Hali 3, na kojoj će posetioci moći da vide put od motike i rala do najsavremenijih mašina.

Porodični dan je sreda, 25. maj, kada porodice sa decom do 14 godina, mogu da posete sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara.

Pojedinačne ulaznice staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama koštaju 400 dinara po osobi.

Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od sedam do 12 godina i penzionere koštaju 300 dinara.