AKTUELNO

Politički analitičer Dejan Vuk Stanković naveo da je došlo do oštre podele - na jednoj strani su Rusija i Belorusija, a na drugoj strani sve ostale zemlje Evrope.

- Napravljen je jednoobrazan stav ključnih evropskih zemalja Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije, uz SAD, pomalo počiva i na negativnim stereotipima prema Rusima. Izvrtšena je potpuna stigmatizacija Rusije i vojne operacije u Ukrajini, pa i Vladimira Putina - naveo je Vuk Stanković.

Prema njegovim rečima, sa druge strane i Rusija ima izuzetno negativan stav prema zapadu i Ukrajini.

Srbija brani poziciju koja je racionalna na više nivoa, politički principijelna i ekonomski pragmatična.

Predsenik Društva lobista Srbije Nenad Vuković kaže da nikada nisu bili snažniji pokušaji da se svetsko mišljenje unificira.

Foto: TV Pink Printscreen

- Teško je da se na nekim od ovih satanaka kao što je Svetski ekonomski forum u Davosu čije drugačije mišljenja koja su različita, uglavnom je to pokušaj formiranja jednodušne atmosfere, jednodušne ocene agresije Rusije u Ukrajini kako se naziva i potreba da Rusija pretrpi i političke i ekonomske i kulturne posledice - rekao je Vuković.

Kako je dodao, u tome se nekad preteruje i čini mi se da nema ni mere, ni osećaja za ona područja koja bi trebalo da budu nesporna - kao što je redefinisanje kulture i istorije.

- Kada se radi o političkom pitanju, postoji preterana isključivost i stalno insistiranje na produžetku sukoba nas udaljava od kompromisa - naveo je Vuković.