AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Daki sa ministrom inostranih poslova Bangladeša Abdulom Momenom, a događaj je ocenjen kao istorijski, budući da u ovoj godini dve države obeležavaju pola veka odnosa i da je ovo prvi put da jedan srpski šef diplomatije posećuje Bangladeš.

„Ne samo da je ovo naša prva ministarska poseta u pola veka, ne samo da proslavljamo 50 godina odnosa, već smo i kroz postignute dogovore i potpisane sporazume pokazali snažnu želju da mnogo više radimo u budućnosti na tome da naši odnosi i prijateljstvo budu efektivniji“, izjavio je Selaković na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Foto: Privatna arhiva

Selaković je naglasio da su Srbija i Bangladeš dve prijateljske zemlje, i da to prijateljstvo seže daleko u prošlost, podsetivši da je saradnja dveju država rezultirala, između ostalog, i podrškom nekadašnje Jugoslavije Bangladešu prilikom prijema u važne međunarodne organizacije kao što su Ujedinjene nacije i Pokret nesvrstanih.

„Naše zemlje su dobri prijatelji, ali naše prijateljstvo i partnerstvo već dugo nema opipljivije rezultate i to je jedan od razloga zbog kojih su naši razgovori danas bili veoma dobri, konkretni i efektni“, rekao je Selaković.

Danas je, kako je objasnio, bila prilika da se razgovara o planovima za podsticanje saradnje i potpisani su sporazumi o političkim konsultacijama dva ministarstva spoljnih poslova i ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

„Potpisivanjem ovih dokumenata otvorili smo vrata daljoj saradnji dve prijateljske zemlje“, konstatovao je šef srpske diplomatije.

Foto: Privatna arhiva

Razgovarano je, prema njegovim rečima, i o uspostavljanju direktnih veza privrednih komora, jer poslovna saradnja je prilika da se zadovolji obostrani interes i ekonomske veze podignu na mnogo viši nivo.

Ministar Selaković je konstatovao da je Bangladeš zemlja „sa velikim srcem“ i istakao da će o gostoprimstvu koje mu je ukazano informisati sve one koji mogu da doprinesu nadgradnji odnosa naših država.

„Zemlja koja ima ima takve ljudske potencijale kao vaša ima velike šanse u budućnosti i želimo da na neki način doprinesemo unapređenju tih potencijala. Zato smo ponudili stipendije za studiranje vaših mladih ljudi u Srbiji, jer u ovom trenutku u Srbiji studiraju mladi iz više od 50 zemalja. Želimo više studenata iz Bangladeša na našim univerzitetima, jer tako možemo da još bolje povežemo naše narode u budućnosti“, kazao je Selaković.

Foto: Privatna arhiva

Ministar spoljnih poslova Bangladeša Abdul Momen izrazio je uverenje da će ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i političke konsultacije dva ministarstva pomoći dalju izgradnju bilateralnih odnosa i stvaranje novih temelja saradnje dve zemlje

Prema njegovim rečima, dva ministarstva će pomoći i da se identifikuju proizvodi i usluge koji mogu doprineti unapređenju trgovinske saradnje, i podstaći saradnju privrednih komora i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti bolju ekonomsku saradnju.

Ministar Momen je zahvalio na toplom gostoprimstvu koje mu je ukazano prošle godine u Beogradu prilikom učešća na skupu povodom jubileja prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Ministar spoljnih poslova Srbije je posetu Bangladešu započeo obilaskom Memorijalnog muzeja Oca nacije Bangabandua Šeika Mudžibura Rahmana, a u Akademiji inostranih poslova održao je i predavanje na temu „Srbija i Bangladeš: pola veka bilateralnih odnosa“.