AKTUELNO

U Tunisu je svečano otvorena međunarodna konferencija „ Finansiranje investicija i trgovine u Africi“ FITA 2022. Konferenciju je otvorila predsednica Vlade Tunisa, Nadžla Buden, ističući da je na skupu prisutno preko 1.000 učesnika, što značajno doprinosi promociji afričkog kontinenta i donosi mogućnost za prezentaciju potencijala za ulaganje.

FITA je najveća konferencija ove vrste u Africi, a svečanom otvaranju prisutvovali su članovi vlade, privrednici kao i mnogobrojne delegacije.

Delegacija AP Vojvodine koju predvodi pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, prisustvovala je ceremoniji otvaranja.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Ovo je peta konferencija i ove godine zasnovana je na tri ključne oblasti - političkoj i bezbednosnoj saradnji, ekonomskoj, socijalnoj kao i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

U okviru plenarnog dela održan je niz panela, preko 2.000 satanaka između privrednika, predstavilo se preko 100 institucija, kao i 80 govornika - predstavnici vlada,ekonomisti, privrednici.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, bio je govornik na panelu - Afrika - Evropska unija, mogućnosti ulaganja i globalnog povezivanja.

„Izuzetno je važno zajedništvo zemalja, kao i regija, prvenstveno u domenu ekonomskog napretka i stabilnosti, te novih mogućnosti koje stvaraju Republika Srbija i AP Vojvodina. Razmena iskustava, znanja, resursa, u okviru privrednih, turističkih i investicionih delatnosti doprinose boljitku i razvoju naših ekonomija", istakao je sekretar Ivanišević, navodeći naročito razvijene sektore u AP Vojvodini kao što su IT industrija i digitalna poljoprivreda.

U Republici Srbiji naročito je značajan režim slobodnih zona zahvaljujući kojem u našoj zemlji danas posluju velike inostrane korporacije.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Na panelu su učestvovali i Nj.E. Markus Kornaro, ambasador EU u Tunisu, Nj.E. Ramatulaž Faje, ambasador Senegala u Tunisu, Etien Giros, predsednik francuskog saveta investitora u Africi, Ajvind Fjedštad, predsedavjući norveško-afričke biznis asocijacije, Kleopas Adrijan Diona, predstavnik italijansko – afričke biznis organizacije.

U okviru konferencije organizovan je izložbeni prostor za delegacije koje su predstavile zemlje iz kojih dolaze. Turistička organizacija Vojvodine predstavila je širem auditorijumu turističke potencijale naše pokrajine. Vojvodinu predstavljaju i predstavnici Privredne komore Vojvodine promovišući privredu i mogućnost povezivanja naših tržišta.

Konferenciji FITA2022 prisustvuju i članovi delegacije Pokrajinske vlade - Tatijana Đukanović, šef kabineta predsednika Pokrajinske vlade, Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine i Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine.

U toku sutrašnjeg dana pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević i članovi delegacije učestvovaće na predstavljanju turističkih i privrednih potencijala AP Vojvodine.