AKTUELNO

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da moramo više mlade u Srbiji ubediti u potencijal i razvoj Srbije i njenog evropskog puta.

Joksimović, koja je učestvovala na dvodnevnom forumu "Sledeća generacija članica EU" u Salcburgu, rekla je za Tanjug da se podrazumeva da mladi žele više posla, više mogućnosti, više putovanja, više učenja, te da bi to trebalo da bude fokus naših evropskih inetgracija.

- Zaista moramo sa mladim ljudima više da radimo - poručila je ministarka.

Ona je na skupu u Salcburgu ponovila strateško opredeljenje Srbije za članstvo u EU.

- Uz Junkerovu najavu da strategija 2025 znači za Srbiju i Crnu Goru, čini mi se, opipljiviju evropsku izvesnost i budućnost, podvukla sam koliko je to za nas značajno, pre svega za naše građane - rekla je Joksimović.

Građani nosioci reformi

Reforme važne i potrebne Srbiji, ali da bismo bili uspešna država i da bismo potsali članica EU, građanima na lokalu treba omogućiti da osete konkretan boljitak od evropskih integracija, izjavila je Joksimović.

Joskimović, koja je učestvovala na dvodnevnom forumu "Sledeća generacija članica EU" u Salcburgu rekla je za Tanjug i objasnila da se to ne odnosi samo na korišćenje fondova već upravo na jačanje struktura kako bismo sutra kada postanemo članica EU mogli da primenujemo standarde u interesu građana.

Upravo zbog toga je, kaže, potekla inicijativa da se u budućnosti Evropska komisija više fokusira na programe uključivanja gradonačlenika i vlasti na lokalnom nivou u proces evropskih integracija, te poseta Briselu u okviru komiteta regiona u kome Srbija već ima svoje predstavnike.

- Ali, to još više treba proširiti, jer smo svi nosioci procesa reformi, a sutra ćemo svi biti i korisnici benefita iz članstva u EU - kaže Joksimović.

Ekonomski razvoj - prevencija sukoba i konflikata

Ekonomska diplomatija i ekonomski razvoj su zapravo prevencija sukoba i konflikata u regionu i to je ono što treba da bude fokus evropskih integracija, poručila je ministarka Joksimović.

- Političke teme su takve da ćemo još verovatno dugo debatovati, ali ekonomska dilompatija, ekonomski razvoj su zapravo prevencija sukoba i konflikata i to je ono što treba da bude fokus evropskih integracija - rekla je Jokismović.

Navela je da su njene kolege ministri iz regiona predstavile svoje domete u tom pogledu, ali da joj se čini da Srbija zaista prednjači.

- Naše ministarstvo je čak strukturirano tako da su nam dva sektora posvećena lokalnom i regionlanom razvoju i korišćenju fondova. Građanin je u centru procesa evropskih integracija i ukupan razvoj, razvoj naše ekonomnije, naše države i naših građana i lokalni ekonomski razvoj, to je ono što nas rukovodi - poručila je Joksimović.

#Evropa

#Jadranka Joksimović

#Srbija

'