AKTUELNO

Njegovo blaženstvo papa i patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služili su danas Svetu liturgiju u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru.

Poglavaru Aleksandrijske crkve ovom prilikom uručen je Orden Svetog Save.

Patrijarsima alesandrijskom Teodoru i srpskom Irineju sasluživali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, gvinejski Georgije i pilusijski Nifont, episkop žički Justina i zvorničko-tuzlanski Fotije, te arhimandrita Stefana - nastojatelja hrama Svetog Save, i Danila, sekretara Sinoda Aleksandrijske crkve.

Liturgijskom sabranju molitveno su prisustvovali episkopi bački Irinej, sremski Vasilije i niški Arsenije, saopšteno je na sajtu SPC.

Bogosluženju su prisustvovali i savetnik predsednika Srbije Nikola Selaković, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, ambasador Grčke Elijas Elijadis, prvi sekretar apostolske nuncijature monsinjor Filipo Kolnago, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, savetnik ambasadora Ruske Federacije Denis Kuznedeljev i predstavnici Ambasade Egipta.

Posle Svete liturgije NJegova svetost patrijarh Irinej biranim rečima pozdravio je patrijarha aleksandrijskog i sve Afrike Teodora Drugog, kao i sve vernike širom afričkog kontinenta.

Patrijarh Teodor Drugi uručio je patrijarhu Irineju prigodan dar, naglasivši ponovo da u njemu vidi čoveka mira i da će kada bude putovao širom Afrike, na svojim misionarskim putovanjima, uvek misliti na njega i moliti se za njega.

#Hram Svetog Save

#Liturgija

'