AKTUELNO

Srpska lista pozdravila je današnji dogovor Beograda i Prištine o energetici koji, kako navodi, ima višestruki značaj za naš narod i privredu i otvara put za razgovore o Zajednici srpskih opština

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu usaglasile mapu puta za primenu dogovora o energetici!

"Treba naglasiti da je ovaj sporazum dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja a ne primena nasilja, i njime se sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja naših energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza", saopštila je Srpska lista.

Oni navode da je današnji sporazum najdirektnije ojačao prethodne sporazume iz 2013. i 2015. godine, a ujedno i otvorio put za razgovore o Zajednici srpskih opština.

"Srpski narod nikada nije bežao od svojih obaveza, ali smo zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom, odnosno Elektroseveru, kompaniji koja je ćerka firma EPS-a", stoji u saopštenju.

Istovremeno današnjim dogovorom se onemogućava retroaktivna naplata.

Sa druge strane, kako navodi Srpska lista, nova kompanija Elektrosever će u svojim rukama imati energetski sistem na severu uz garancije Evropske unije.

"Želimo da naglasimo da će svi radnici Elektrokosmeta na severu biti radno angažovani, kao i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji, a time i opstanak i ostanak na ovim prostorima", navodi kancelarija Srpske liste za saradnju s medijima i civilnim sektorom.

Autor:

#Srpska lista