AKTUELNO

Hrvati sprečili Vučića da dođe u Jasenovac ne zato što je 'provokator' i 'rušilac mira na Balkanu', nego zato sto je Vučić hteo da ponovi istinu o više stotina hiljada pobijenih Srba i pripadnika drugih naroda!

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 15. jula uputilo je notu hrvatskom Ministarstvu inostranih poslova povodom zabrane dolaska predsednika Srbije u Jasenovac.

U tekstu te note Ivan Zvonimir Čičak, nekadašnji predsednik Hrvatskog helsinškog odbora koji je bivšoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović predložio osnivanje Međunarodne komisije za Jasenovac, iščitava prave razloge Vučićeve namere da dođe u Jasenovac.

"U noti se navodi da je Jasenovac mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti. Vučić je svojim dolaskom želeo dati legitimitet velikosrpskoj tezi da je u Jasenovcu pobijeno više stotina hiljada ljudi što se iz sadržaja note najbolje vidi. Reč je o tezi koja je u međunarodnim stručnim krugovima odavno odbačena pa i od strane jevrejske zajednice i svi prihvataju da je u tom logoru ubijeno oko 80 hiljada osoba. No, Srbija od tvrdnje ne odustaje".

Foto: PRINTSCREEN/jutarnji.hr

Čičak ističe kako hrvatska Vlada nikako ne bi smela dopustiti Vučiću dolazak u Jasenovac uz takvo obrazloženje jer bi njegovim dolaskom bio dat međunarodni legitimitet toj tezi.

Dakle sve pada u vodu, sve priče o tome da je bila loša diplomatska komunikacija, trebalo je ućutkati Vučića da ne izgovori istinu!

Autor: