AKTUELNO

Po drugi put, Viši sud u Valjevu doneo je presudu kojom se rehabilituje nekadašnji komandant Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikola Kalabić. Međutim, još nije poznato da li je ova presuda i konačna, jer je tužilaštvo najavilo žalbu.

Kao i prvi put, ponovljena odluka o rehabilitaciji izazvala je burna reagovanja i nastavak rasprave – da li je Nikola Kalabić bio ratni zločinac ili je samo “na svoj način“ branio otadžbinu.

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, kaže da je cilj ovakve presude da se narod u Srbiji zavadi.

- Koliko sam čuo od porodičnog advokata, Kalabić Dražu nije izdao, već je hapšen posle smrti Kalabića - rekao je Broz.

Broz dodaje da iza svega što se dešava kada je u pitanju Kalabić, pa i nedavne presude, stoje stranci, jer ne znaju oko čega drugog bi mogli da teraju Srbe da se svađaju, jer je, kako navodi, trenutno ceo svet u krizi.

Foto: TV Pink Printscreen

Radovan Kalabić, publicista, kaže da su svi Kalabići iz istog plemena Drobnjaka, gde su se raseljavali u tri kraka. Kako dodaje, jedan je planina Vučjak, odakle je poreklom Nikola Kalabić.

Istorijski je potvrđeno da je Nikola Kalabić poginuo u obračunu sa poterama KNOJ-a, na Bogojavljenje, 19. januara 1946. godine, u kanjonu reke Dražac. Da su uhapsili Nikolu Kalabića, ne samo da bi organizovali sudski spektakularni proces kakav se ne pamti, a da su ga ubili, njegov prst bi nosili po celoj Srbiji da se ljudi uvere - kaže Kalabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, sve što govori, potkrepljeno je istorijskim činjenicama.

- Sve ovo, i ova pompa, ima dodatnu energiju da dođe do zavada među srpskim narodom. Ali ako idemo u proces, biće uložena žalba, ja to predviđam... Ako već nije uložena. Ovo prevazilazi okvire jednog sudskog rehabilitacionog procesa, ovo se meša u geopolitiku i međunarodne procese - objašnjava Kalabić.

Autor: