AKTUELNO

Srbija očekuje i argumentovani odgovor na pitanje šta Kosovo i Metohiju čini posebnim slučajem, kazala je ministarka pravde Nela Kuburović.

Minisatarka pravde je gostujući u Jutarnjem programu TV Pink podsetila da je na kosultativnom sastanku predsednika Aleksandra Vućića, predsednice vlade i njenih čanova, zaključeno da treba reagovati, a jedan od načina je da se EK uputi pismo koje će predate premijerka tokom boravka u Briselu sledeće sedmice prilikom boravka u Brieslu.

- Očekujemo da dobijemo odgovor na pitanja kako to da važe dupli aršini, odnosno dupli međunarodni standardi, zašto se ne priznaje integritet i suverenitet Srbijie, kako može da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova – navela je Kuburović.

Ona je ukazala da je u slučaju Katalonije bar održan referendum, na kojem su se građani izjasnili da li su za ili protiv, dok je u na Kosovu skupština jednostrano poroglasila nezavisnost.

- Izrečene su i neistine da je nezavisnost Kosova potvrđena nekim međunarodnim akima UN, odnosno SB. Status Kosova je regulisan Rezolucijom 1244 koja upravo pominje teritorijalni intergritet i suverenit Srbije. Da je Kosovo priznato bilo bi članica SB. Moram da podsetim i da se na svaka tri meseca podnose izveštaji Umnika u SB o položaju na Kosovu i Metohiji. Samim tim što Kosovo nije dobilo mogućnost da bude članica Interpola i Unesko pokazuje da se menja stav sveta – navela je Kuburović

Kako je dodala, postavlja se pitanje i neutralnosti EU, koja je trebalo da bude neutralna i kada su pitanju Kosovo i Metohija, budući pet članica nije priznalo nezavisnos.

- Šta čini Kosovo posebnim sklučajem u odnosu na druge države čiji se ustavi poštuju. Pored pitanja na koje očekujemo odgovore, u pismu će biti i hronološki pregled događaja na Kosovu, na koji takođe očekujemo argumentovane odgovore – dodala je Kuburović.

- Srbija nedvosmisleno ostaje na evropskom putu, ali to ne znači treba da ćuti na nepravdu koja joj ne naneta – istakla je ministarka pravde i dodala da pitanje Kosva nije rešeno, posebno imajući u vidu da je otvoren i unutrašnji dijalog.

EU, istakla je Kuburović, treba da ima nepristrasan i nezavistan stav po pitanju Kosova.

#Nela Kuburović

'