AKTUELNO

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, posle sastanka sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom, da do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.

To će biti važan signal za naše građane i administraciju koja je na tome radila, poručila je Brnabić u sedištu Evropske komisije.

- Srbija je iskreno posvećena EU integracijma. Ja sam želela da moja prva zvanična poseta bude Briselu i da ta poseta bude u okviru 100 dana rada vlade kao signal svim građanima Srbije gde im želimo da idemo kao vlada - izjavila je Brnabićeva posle razgovora sa komesarom Hanom.

Premijerka Srbije kaže da ona vidi proces ervointegracija Srbije kao proces zasnovan na tri osnovna principa: ekonomskom razvoju i makroekonomskoj stabilnosti, reformi javne uprave i vladavini prava.

- Najviše smo u poslednje tri godine uradili na makroekonomskoj stabilosti, dosta je urašeno na reformi javne uprave i još dosta treba da se uradi kako bi imali javnu upravu koju su naši građani i privreda zaslužili. Sada je vreme da se fokusiramo i na treći stub što je vladavina prava - najavila je Brnabićeva i dodala da su u pitanu reforme koje Srbija ne radi zbog EU već zbog sopstvenog transparentnijeg, efikasnijeg i predvidljivijeg sudstava.

Ona je ocenila da napretka Srbije ka EU, ali i u oblasti ekonomije, nema bez regionalne stabilnosti.

- Srbija zato ima i želi da ima vodeću ulogu u Berlinskom procesu - izjavila je Ana Brnabić.

Premijerka je navela da se u okviru Berlinskog procesa intenzivno radi na projektima iz oblasti infrastrukturnog i energetskog povezivanja regiona, kao i u oblasti saradnje među mladima.

Ana Brnabić se osvrnula i na stav Beograda kada je reč o poziciji EU prema Kosovu i Kataloniji.

- Pismo je pripremljeno. Na zahtev, na prvom mestu naših prijatelja iz Španije, nisam ga donela, ali smo razgovarali o tome. To je važno pitanje i važno je da Evropska komisija bude statusno neutralna. To je za Srbiju važna stvar i jedan od stubova naših evropskih integracija - izjavila je Brnabić.

Ona kaže da Srbija neće ugroziti regionalnu stabilnost niti svoje evropske integracije zbog izjava koje su došle iz Brisela prošle nedelje, kao i da se Beograd u potpunosti slaže sa Evropskom komisijom kada je u pitanju integritet Španije i nelegalnosti onoga što je Katalonija uradila.

Brnabićeva takođe naglašava da Srbija "u kompleksim okolnostima", kada Priština ne ispunjava svoj deo obaveza iz Brisleskog sporazuma, mora da vodi i zemlju i region napred. "Moramo duboko da udahnemo i svi da vidimo o kakvim standardima razgovaramo, ko je koliko odgovoran partner i koliko možemo da računamo jedni na druge", zaključila je Ana Brnabić u sedištu Evropske komsije u Briselu.

#Ana Brnabić

'