AKTUELNO

Otvoreni Balkan je način da zemlje iz regiona govore jednim glasom, nadam se da će i preostale tri zemlje uskoro postati članice ove inicijative, rekao je za TV PINK Goran Vesić, član predsedništva SNS.

Vesić je rekao da Otvoreni Balkan način da mi na balkanu govorimo jednim glasom, to nije zamena za EU, a sve zemlje koje su članice Otvorenog Balkana žele da postanu članice EU.

- Nas ništa ne sprečava da pre svega sredimo svoje dvorište, a na kraju i sama inicijativa se zasniva na načelima EU. Mi trenutno imamo mogućnost da putujemo sa ličnim kartama između ovih zemalja, rad bez viza, priznavanje dozvola i zelene koridore za kamione – rekao je Vesić.

Kako kaže, nada se da će u budućnosti i ostale zemlje regiona biti deo ove inicijative.

Foto: TV Pink Printscreen

- Otvoreni Balkan je način da se rešavaju politički problemi kroz ekonomsku saradnju. Mesto je i KiM u ovoj inicijativi, jer tada ne bi razgovarali ni o tablicama niti o ličnim kartama – rekao je Vesić.

Rekao je da su energenti i hrana trenutno najveći svetski problem, i mi sada u Otvorenom Balkanu gledamo kako da pomognemo jedni drugima i kako da najbolje prođemo kroz ovu krizu.

- Vreme je da mi uredimo svoje odnose na Balkanu sami, mi sada imamo odličnu saradnju sa Albanijom. Ako možemo da sarađujemo sa Albancima iz Albanije, onda ćemo moći i sa Albancima sa KiM – rekao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, rekla je da, povodom inicijative Otvoreni Balkan, dolazili su razni komentari i nedoumice, i dodaje da su one ostale i do danas, jer, kako kaže, da nisu, priključile bi se sve članice.

- Međutim, uspešnost ove inicijative jeste u tome što opstaje i što daje konkretne rezulate – rekla je Grubješić.

Kako kaže, ne postoji ni jedna inicijativa trenutno koja je ovako uspešna i koja ima inicijativu da se održi kao što ima ova.

- Vidi se da sve što je do sada donošeno, počelo i da se realizuje, što je odlično – rekla je Grubješić.

Autor: