AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je danas na samitu zemalja Otvorenog Balkana da je Mađarska spremna da se pridruži saradnji zemalja članica te regionalne inicijative.

"Mađarska je spremna da se pridruži ovoj uskoj i bliskoj saradnji zemalja OB, kada je reč o integrisanim energetskim tržistima, bilo da je reč o gasu, struji i razmeni energije. Spremni smo da se pridružimo i bliskoj saradnji kada je reč o obezbeđivanju snabdevanja hrane, kao i kada je reč o privlačenju investicija u ovom regionu", rekao je Sijarto.

Dodao je da je to možda u ovom trenutku ambiciozna ponuda.

"Ali, misilim da bismo do samita u Budimpešti svi bili spremni da to tada i učinimo, ako ovo nije previše ambiciozno", poručio je Sijarto.

Istakao je da Mađarskačvrsto podržava inicijativu OB i da su te zemlje napravile neophodne korake za integraciju u EU, kao i da je sada konačno trenutak da Brisel deluje.

Dolazimo u sramotnu situaciju da je Brisel uvek dva ili tri koraka iza, gde bi trebalo da budemo, dodao je Sijarto.

On je naglasio da da bi, ako bi Mađarska odlučivala, ZB već bio primljen u EU.

"Mi smo frustrirani onim što se trenutno dešava u vezi sa politikom proširenja u Briselu", naveo je Sijarto.

On je rekao da je počastvovan što se obraća na samitu OB u Beogradu, naročito ako se uzmu u obzir veoma izazovne okolnosti u Evropi i rat u Ukrajini, kao i njegov ekonomski uticaj i razarajuća kriza u snabdevanju energijom.

"Sve je to napravilo okruženje u Evropi koje je završilo u katastrofalnom slabljenju Evrope i EU. Moramo da kažemo istinu ovde za ovim stolom. A istina je da lideri EU nisu mogli da spreče ljude u Evropi da plate cenu rata za koji uopšte nisu odogovorni. Tako da verujemo da moramo da razmotrimo kako da izbegnemo dalje probleme i uticaj rata na takav način da ne postane fatalan po naš kontinent", naveo je Sijarto.

Smatra da ova situacija mora da pokaže svakome da politika proširenja mora da bude sada najvažnija politika EU.

Sada je Evropi definitivno potreban Zapadni Balkan, poručio je Sijarto.

Uveren je da integracija zemalja zastupljenih na samitu ZB u Beogradu može da doprinese povećanju evropske bezbednosti u tri aspekta: fizičke, energetske i ekonomske bezbednosti.

Sijarto navodi da rat ima ozbiljan uticaj na globalnom nivou kada je reč i o bezbednosti snabdevanja hranom.

"Svi znamo da se stotine miliona ljudi nalazi pod pretnjom da ne dobije dovoljno hrane zbog rata u Ukrajini i moramo da iskažemo zahvalnost Turskoj, jer je ovo bio zapravo jedini ozbiljan i uspešan pokušaj da se posreduje između dve strane ( izvoz ukrajinskog žita). I to može da postane faktor koji dalje ide ka migracionim talasima koje moramo da sprečimo. Već su se pojavili prvi znaci na našim granicama i već se usočavamo sa novim nivoom agresije migranata i krijumčara. Hvala srpskim organima na to tolikom zalaganju u zaštiti granice", naglasio je Sijarto.

Dodao je da je to važno kako bi se izbegao scenario iz 2015. godine, zbog čega su potrebne koordinirane akcije.

"I zato smatram da bi integracija ovog regiona definitivno pomogla nama u Evropi da izbegnemo dvostruke bezbenosne pritiske i sa istoka i juga", rekao je on.

Sijarto, kada je reč o bezbednosti energetskog snabdevanja, kaže da bi Mađarska bila u velikoj nevolji da nije izgrađen Turski tok zajedno sa Turskom, Bugarskom i Srbijom.

"Kod energije su važne činjenice, a ne ideologije, pošto nju ne možete da pojedete ili ona ne može da vam zagreje kuću. Već, imate gas ili nemate", naveo je Sijarto i istakao da izbor izvora energije nije političko pitanje.

Ako pogledamo evropske gasovode, ovo je jedina bezbedna i pouzdana tranzitna ruta, dodao je on.

Sijarto kaže da smo svi svesni konstantnih turbulencija i problema, prekida i smanjivanja gasa preko severnih ruta, dok ruta preko Bugarske i Srbije nudi bezbedan tranzit gasa.

Treći apsket je, kaže, ekonomska bezbednost i ističe da je evropska ekonomija dosta pretrpela zbog kovida i da sada trpi zbog rata u Ukrajini.

Mađarska je povećala tri puta našu trgovinu sa zemljama Otvorenog Balkana u protkelih 10 godina, rekao je Sijarto i dodao da je Mađarska, takođe, povećala i ulaganja za 87 odsto.

#Peter Sijarto