AKTUELNO

Navodi italijanskih medija o tome da će ukoliko Aljbin Kurti krene na Srbe, biti pokrenuta akcija "Ibar" mogu oslabiti pregovaračku poziciju Beograda, smatraju sagovornici Pinka. Sa druge strane, jasno je preneta nedvosmislena odluka države da zaštiti naš narod na KiM.

Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost kaže da su italijanski mediji preneli odlučan državni stav kako bi naše snage bezbednosti reagovale u slučaju napad na sever Kosova i Metohije.

- Radi se o uglednom italijanskom časopisu i drago mi je da su naš stav shvatili ozbiljno. Poruka je, ne samo Evropskoj uniji, nego i zemljama članicama NATO gde se ističe jedna nedvosmislena državnička odluka da u slučaju ugrožavanja života na severu KiM, a ukoliko izostane reakcija KFOR-a naše snage bezbednosti reagovale kako je preneo ovaj časopis - kaže Bjegović za Novo vikend jutro Jovane Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

On navodi da mu nije poznato kako da bi takva akcija mogla da se zove "Ibar".

- Ja bih to onda pre nazvao "Oslobođenje" jer bi se radilo samo o olobođenju okupirane naše teritorije na KiM - istakao je Bjegović.

Govoreći o vojnim kapacitetima, ukazao je da takozvane kosovske bezbednosne snage koje po Rezoluciji 1244 ne bi trebalo da postoje, poseduju za sada samo pešadijsko naoružanje i deo helikoperskih jedinica.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu je istakao da Srbija nikada nije govorila da će bilo koga napasti i da će biti sprovođene bilo kakve akcije.

- Takođe, Kosovo je teritorija pod mandatom UN i bilo kakva akcija bi se završila za manje od par sati - naveo je Obradović i ističe da rukovodstvo Srbije vuče poteze koji teraju Kurtija u ćošak i jačaju strateške veze sa onima koji se pitaju oko Kosova.

On je ocenio da tekstovi o tome ne idu u korist Srbiji i smanjuju naš diplomatski potencijal.