AKTUELNO

Funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je da Otvoreni Balkan pokazuje da Balkan može da bude jedinstven i ocenio da danas ne bi bilo problema oko ličnih karata i tablica da je Priština deo te inicijative.

- Ne vidim ni jedan razlog da Kosovo i Metohija, kao deo Srbije, ne bude deo Otvorenog Balkana, jer mi ne bismo danas pričali o ličnim kartama i tablicama da su oni deo te inicijative. To omogućava da rešite mnoge političke probleme - rekao je Vesić za Tanjug.

Vesić je naveo i da ne vidi nijedan razlog zašto i Bosna i Hercegovina i Crna Gora ne bi bili deo Otvorenog Balkana i dodao da veruje da će u Sarajevu kada su videli da je u Beogradu na Samitu OB bio turski ministar Mevlut Čavušoglu razmišljati drugačije.

- Verujem da će shvatiti da će to biti dobar format i za njih ako je dobar za Tursku - primetio je Vesić.

Podsetio je da je Otvoreni Balkan zajednički projekat tri džave u kojem pokušavamo da stvorimo takvu infrastrukturu identičnu onoj u EU.

- OB nije zamena za EU, ali omogućava da prihvatimo pravila koja postoje u EU i da govorimo jednim glasom - rekao je i nagalsio da je problem Balkana taj što većina zemlja ima svoj glas i što svako od velikih zemlja razgovora sa svakom od zemalja posebno.

OB pokazuje da Balkan može da ima jedan glas i Sajam vina je bio prilika da se pokaže kako će OB funkcionisati, rekao je Vesić i dodao da očekuje da će Privredna komora objaviti broj sklopljenih ugovora toko Sajma vina.

- Kroz OB imate mogućnost da putujete sa ličnim kartama, zelene koridore za kamione, bez viza možete da radite u sve tri zemlje, priznaju se diplome ... dogovor je da pomažamo jedni drugima u krizi - naveo je on i dodao da se Otvorenog Balkana plaše one sile koje vole da Balkan govori jednim glasom.

- Ako Srbija i Albanija mogu da sarađuju, ako mogu Srbi i Albanci možemo i sa Albanicma sa KiM - rekao je Vesić.

Kada je reč o KiM, rekao je da je za Beograd važno da se nastave razgovori, da dobro sarađujemo sa Miroslavom Lacjakom i Gabrijelom Eskobarom.

- Očigledno je da druge zemlje vide da se pozitivno dešava i niko ne želi da ispadne iz tog voza i zato već imamo pet specijanih izaslanika za Kosovo - rekao je Vesić koji je izrazio zadovoljstva zbog jačanja odonosa sa SAD, koje su kako je rekao pre Evrope shvatile da je važno prvo raditi na ekonomskim pitanjima, kako bi se stvorio ambijent za rešavanje političkih pitanja.

Vesić je rekao da od mandatarke zavisi kada će biti spremna da izađe sa predlozima za sastav vlade, pred stranačke organe, kao i koalicione partnere i skupštinu.

Na pitanje na kakvoj se funkciji vidi, rekao je da voli da radi nešto efikasno gde se rezulati vide odmah.

Na pitanje da li Vučić pravi novu partiju, rekao je da to nije nova partija već potreba da se napravi novi format koji bi okupio sve koji nemaju gazdu u inostranstvu i na prvom mestu im je interes Srbije.

- Ako ste nacionalista budite srpski nacionalista, ako ste za EU, budite za Srbiju u EU - rekao je Vesić.

#Goran Vesić