AKTUELNO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je presuda Nikoli Nedeljkoviću (20) pokazatelj da je pravosuđu u Prištini jedina funkcija pritisak i iživljavanje nad Srbima.

Petković je u pisanoj izjavi ocenio da je presuda primer "opsesivne želje" premijera Kosova Aljbina Kurtija da "utamničenog" drži mladića od 20 godina "samo zato što nosi srpsko ime i prezime".

On je kazao da je o toj presudi presudi obavestio posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, zahtevajući da se Prištini pošalje "jasna poruka" da je takvo "pravno iživljavanje" nad jednim mladićem nedopustivo i da se Nikola odmah pusti na slobodu.

"Nikola je osuđen bez ijednog jedinog materijalnog dokaza, a na osnovu iskaza lažnih svedoka, samo zato što je želeo da obeleži Vidovdan i ponese srpsku trobojku. Iako je Priština pokušavala da natera Nikolu da prizna navodnu krivicu u zamenu za blažu kaznu, Nikola ni u jednom trenutku nije poklekao, jer se držao jedino ispravnog stava da to što se slikao sa svojom srpskom zastavom nikada ne može biti krivično delo, već naprotiv, pitanje je ponosa i rodoljublja", naveo je Petković.

Osnovni sud u Prištini osudio je ranije danas na osam meseci zatvora Nikolu Nedeljkovića iz Beograda, koji se tereti da je navodno uzvikivao "Ubij, ubij Šiptara" i to na osnovu izjave jednog svedoka - policajca, koji ga je priveo u završnici obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu.

U kaznu će biti uračunato vreme provedeno u zatvoru, a protiv presude je moguća žalba, javio je Kosovo-onlajn.

Nedeljković je bio optužen za navodno "izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti".

Autor: