AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i ubuduće će biti Milovan Drecun, iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve", odlučeno je danas na konstitutivnoj sednici tog odbora.

Za njegovu zamenicu, izabrana je Milica Ðurđević Stamenkovski, iz poslaničkog kluba Zavetnici.

Drecun je rekao da očekuje da u toku dana bude održana još jedna sednica Odbora zbog sutuacije na Kosovu i Metohiji.

On je članove odbora zamolio za jedinstvo, izrazivši nadu da će konstruktivno sarađivati po pitanju KiM, ključnom nacionalnom pitanju.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke zatražio je da poslanici budu blagovremeno obavešteni o tome kada će biti održana posebna sednica parlamenta o KiM i da li će ona biti, kao što je ranije najavio predsednik Skupštine Vladimir Orlić, 13. i 14. septembra.

Nebojša Bakacer, iz SNS, odgovorio je da poslanici "ništa ne brinu" i da će biti blagovremeno obašteni o posebnoj sednici.

Predstavnici opozicije rekli su da Srbi na KiM žive teško, kritikujući vlast u Beogradu, na šta su poslanici većine istakli da nijedna vlast nije vodila toliko računa o Srbima u pokrajini kao sada, navodeći da Srpska lista ubedljivo dobija poverenje građana u južnoj pokrajini.

Poslanica sa liste "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve", Danijela Vujičić, iz Kosovske Mitrovice, rekla ja da su Srbi na KiM jedinštveni, i da nijedna prethodna vlast nije uradila za njih, koliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić i aktuelna vlast.

Poslanik Dveri Ivan Kostić izrazio je nadu da će se svi članovi odbora okupiti i biti jedinstveni o pitanju KiM, dodajući da će njihov poslanički klub podržati politiku koja se bude vodila u nacionalnom interesu Srbije.

Poslanik "Ujedinjenih" Slaviša Ristić, koji je iz Zubinog Potoka rekao je da je važno da novi saziv odbora ide u susret događajima i da postoji konstruktivna kritika, kako bi se došlo do konsenzusa.

Milica Ðurđević Stamenkovski zatražila je od predsednika da se Odbor na nekoj od sledećih sednica izjasni i o presudi Nikoli Nedeljkoviću koji je osuđen na osam meseci o zatvora, jer je nosio srpska obeležja na Vidovdan, kao i da se raspravlja o usmenom Sporazumu o ličnim kartama između Beograda i Prištine.

#Milovan Drecun