AKTUELNO

Posle iznenadne pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD-u, svi očekuju da saznaju kakvu će spoljnu politiku voditi.

Predsednički izbori u SAD nedavno su se završili. Svetska vest da je novi predsednik republikanac Donal Tramp odjeknula je kao “bomba”. Sada su sve oči uprte u novog predsednika, koji se u januaru naredne godine zvanično useljava u Belu kuću, i zamenjuje demokratu Baraka Obamu.

Ljubinka Milinčić, glavna urednica portala Sputnjik kaže da se sada od Trampa očekuje najviše – konkretno kakve će buduće odnose SAD imati sa drugom najmoćnijom zemljom, Rusijom, i njenim predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: Pink.rs

- Mi smo svedoci da je Rusija godinama spremna da odgovara i pregovara. U predizbornoj kampanji u Americi, Putin je proglašavan za najvećeg neprijatelja, dok Rusija praktično odgovara na sve, pa i na prozivke, i stalno pruža ruku prijateljstva – kaže ona gostujući u emisij „Pravac“ koja se emituje na Pink 3 televiziji.

Ona je istakla da ne očekuje čuda i savršene odnose ovih dveju sila, ali da svakako očekuje da u SAD-u nestane histerija po pitanju odnosa Rusa i Amerikanaca.

Momčilo Pantelić, spoljnopolitički analitičar ističe da izbori u SAD-u neće značajno uticati na spoljnu politiku ove zemlje.

- Uvek kada dođe nova administracija, Moskva pokazuje želju da uspostavi dobre odnose, ali ne smemo da zaboravimo da se spoljna politika ne menja preterano. Setite se, Demokrate su bombardovali Srbiju, a nezavisnost Kosova su priznali Republikanci – istakao je Pantelić.

Foto: Pink.rs

On se osvrnuo i na predizborna obećanja i postizborna delovanja, istakavši da je Tramp „jako specifičan čovek“.

- Tramp je svakako neko sa drugačijom karijerom, i apsolutno svetski izuzetak. On je čak morao da demantuje glasine da će izaći iz Tramp kule. On je svetski izuzetak po tome što je u početku bio protiv svoje stranke. Činjenica je i da je pobedio oko 16 kandidata svoje stranke – rekao je Pantelić i dodao da se ne zna tačno u kom smeru ide njegova politika, jer je poznato da on „rado obećava, ali i rado se odriče obećanja“.

Prema njegovim rečima sada su sve oči uprte u odnos predsednika dveju svetskih sila.

- Njihov bolji odnos bi doneo olakšanje i na Balkanu. Mada treba voditi računa da pored SAD i Rusije, ne prođe loše neko treći – istakao je Pantelić i podsetio na istoriju odnosa prethodnih predsednika Amerike sa Putinom.

- Buš je rekao da je u Putinovim očima video srodnu dušu, pa je ipak bilo sukoba. Obama je navodno pokušavao da sredi odnose. Tramp je sada nova šansa, ali iskustvo kaže da treba da sačekamo neko vreme – ističe on.

Milinčić se osvnula i profil novog predsednika, dodavši da ne treba zaboraviti i činjenicu otkud je Tramp svetski poznat.

- Ne zaboravite, on je poznat iz žute štampe, iz raznih tabloida. On je čist list hartije, a tu možete da pišete šta god želite. U svakom slučaju, za nas bi bilo najbolje da nas i jedni i drugi zaborave i puste da sami vodimo našu politku i da se oni ne mešaju – ističe ona.

J. Stanković

#Donald Tramp

#Emisija Pravac

#Ljubinka Milinčić

#Momčilo Pantelić

'